Weöres Sándor töltőtolla

Január 22-én volt 34 éve, hogy meghalt Weöres Sándor. Ennek apropóján jutott eszembe az a könyv (sajnos nem az enyém), amiben egy dedikálás során a töltőtollat rímbe faragta a költő. A  decemberi OpenAIval készült interjúban amúgy a mesterséges intelligencia tudott arról, hogy Weöres Sándor töltőtollal is írt. Az alkalmi verssel viszont csak itt, csak most találkozhat először az olvasó. A könyvbe a költő golyóstollal dedikált, de ennek oka elsősorban az lehetett, hogy a korabeli könyv papírja nem kedvelte a tintát, mivel a rostok között könnyen fut szét a színes folyadék. Viszont sikerült azonosítani azt a tollat, amit egy fotón a kezében tart.
Weöres Sándor

Read more: Weöres Sándor töltőtolla

Kivi-Lyme biopen

At the temporary exhibition of the National Museum, I came across the aerial photographs of Milán Radisics, entitled Our Footprint - Man's Impact on the Planet (worth seeing as part of the World Press Photo exhibition). Because we rarely look from above, aerial photography alienates and beautifies our environment. From above, only the play of colours, lights and shadows prevails, and only we on the ground suffer the fine details. From a distance, distracting details disappear, but up close, a slice of reality can be shocking. That's how we might see this pen, which looks like a cheerful, lively kiwi, but on closer inspection...

Kivi-Lyme biopen with ticks

Read more: 🇺🇸 Kivi-Lyme biopen with ticks

Handwriting after printing the book

The inspiration for my short story is the exhibition at the Museum of Fine Arts (Szépművészeti Múzeum) in Budapest. In some of El Greco's paintings, we can see some of the handwriting of the period, and we also have the opportunity to observe the master's handwriting on a page. After seeing the pictures, I wondered how handwriting could have survived in the 15th and 16th centuries after the invention of printing. Surprisingly, it made a big difference!

Handwriting after printing the book

 

Read more: 🇺🇸Handwriting after printing the book

Two misplaced fountain pens
mistakes at the Money Museum (Budapest)

On 15 March 2022, the Money Museum, founded by the Hungarian National Bank, was opened on Széll Kálmán Square (the political opposition name for it is Moscow Square, although this has now been given a special meaning), in the former Postapal Palace. An exhibition on the history of money is housed in a quarter of the building's floor space. Unfortunately I was unable to make it to the opening ceremony, but I recently made up for it by visiting the museum. During my trip, I came across two fountain pens on display. I shouldn't have.

A Pénzmúzeum tárgyi tévedései

 

Read more: 🇺🇸Two misplaced fountain pens on Money Museum (Budapest)

A sóherség csimborasszója

Ez az Iceberg ballpoint golyóstoll nem gyakori írószer. Annyira ritka, amennyire a gazdája. Életem első olyan golyóstoll javítása (2021), amit szociális alapon végeztem el, másrészt lélektanilag a leginkább rejtélyes volt az ügyfelem, ugyanis a toll tulajdonosa (neves bank neves felsővezetője) a kért összeg töredékét volt csak hajlandó kifizetni. A legszerényebb bank felsővezetőjének a fizetése is hét számjegyű. Nincs közöm hozzá, de az elgondolkodtatásra jó alap. Az alku viszont részéről annyira megdöbbentett, hogy végül szocális alapon, ingyen végeztem el a belül pasztában úszó vegyszeres tisztítást.
Írom mindezt azért, hogy ha majd egyszer rátalál ez az oldal, módom legyen üzenni neki, hogy ...

Iceberg golyóstoll

Read more: Iceberg golyóstoll

Hírlevél


A Firefox böngészőben hiba léphet fel az email elküldésekor! Használjon más böngészőt!

x