Őfelsége II. Erzsébet, a tollas királynő

II. Elisabeth and the pens

Nemrég megfigyelésem tárgya Orbán Viktor töltőtolla volt, most egy hasonló prominens személy, II. Erzsébet királyné tollaival foglalkozom.  II. Erzsébet pedig köztudottan a legjobbak legjobbjait részesíti előnyben, legyen szó akár a csillogó drágakövek hatalmas gyűjteményéről, akár az egyszerű napszemüvegről, amelyet gyakran visel, vagy a több száz csodás kalapjáról. Természetesen az íróeszközei sem kivételek. Legalább annyi tolla lehet, ahány a kalapjain, szebbnél szebb írószerekkel láthatjuk a fotókon. Nemrég megjelent egy cikk a 24.hu-n a Yahoora hivatkozva, miszerint a királynő csak a Parker 51-es tollat hajlandó használni, "A királynőnek több Parker-modellje is van, amelyeket cserélget, de közel hatvan éve kitart a márka mellett." Pegasus szárnyain suhanva összeszedtem mindazt, ami a valóság, és feltettem a kérdést, valóban így van? 

Őfelsége rengeteg időt tölt töltőtollal a kezében, kezdve a napi piros, állami ügyekkel teli dobozok jegyzetelésétől a személyes levelezéséig. Ennek tükrében valószínű, hogy határozott véleménye van a témában. Állítólag a Parker 51-es a kedvenc töltőtolla, de sajnos ezzel a tollal nem sikerült egyetlen képet sem előkerítenem. Az alábbi képen ott a piros mappa, a kezében viszont egy Pelikan golyóstoll látható. A kép ráadásul személyes környezetben készült, azaz egy saját tollról van szó.

Majesty and Pelikan pen

A brit sajtó szerint 1962-ben a királynő királyi felhatalmazást adott a Parkernek, amelyben "a királyi ház hivatalos íróeszköz-szállítójaként" üdvözölte a céget. Károly herceg később, 1990-ben saját királyi felhatalmazást adott a Parkernek - jelentsen ez bármit. Ennek viszont nem sok nyomát látjuk. Íme egy korábbi kép egy Cartier Diaboloval.

Majesty and Cartier pen

Az biztos, hogy ha használ is Parker 51-es tollat őfelsége, azt csak olyan helyen teszi, ahol nincsenek fényképészek. A beállított, otthoni környezetben inkább a Pelikan dominál. Alkalmi helyeken (pl vendégkönyv) olyan tollat használ, amit épp elé tesznek (Parkert soha nem tettek elé). Bárhogy is van, a Parker cég legalább egyetlen egy kép erejéig felvághatott volna azzal, hogy a királynő kezébe vesz egy Parker 51-es, vagy akármilyen tollat, de ilyen fotót nem találtam. Íme egy beállított kép, a királynő előtt pedig egy német "ünnepi" toll van, egy Pelikan M800-as. Miféle Parker márkahűség egy ünnepi képen kitenni egy Pelikan tollat?

Majesty Elisabeth and Pelikan Souveran pen

Íme egy kép, amikor egy másik klasszikus német márkát, egy Montblanc 146-os töltőtollat használ, bár ezt akár a kezébe is nyomhatták.

Egyetlen olyan tollat találtam a világhálón, ahol két különböző időben ugyanazt a tollat használja a királynő. Valószínűleg a retiküljében ezt a töltőtollat viszi magával rendszeresen. Ugyanakkor ennek a tollnak a márkáját, típusát nem sikerült azonosítanom. Az biztos, hogy nem Parker 51. Amúgy egy tollat kb így kell fogni, ezt annak idején taníthatták. A toll fogásáról majd legközelebb!Lehetőseget adtam II. Erzsébetnek, hogy tisztázza magát a felmerült kérdésekben. A királynőt valószínűleg zavarba hozhattam a levelemmel, ugyanis nem kaptam választ (egyelőre), és a telefonom se csörrent még meg.

 

FRISSÍTÉS! VÁLASZLEVÉL ÉRKEZETT!

Sajnos a királynőnek nem sikerült tisztáznia magát teljes mértékben.

 

ELADÓ TOLLAK
Web Analytics