- - NÓVUM
Egy csillag árnyéka
Ilie Nastase töltőtoll (dicső múlt, piszkos jelen)Szokatlan módon még élő híresség, Ilie Năstase (e. Ilije Nösztásze) tiszteletére készített töltőtollat az olasz Montegrappa cég. Románia teniszcsillaga az 1970-es években Ion Tiriac-kal (e. Jon Ciriák) együtt megnyerte a Roland Garros férfi páros versenyt és háromszor eljutottak a Davis-kupa döntőjéig. Nastase az 1970-es és 1980-as években több mint száz tornagyőzelmet aratott egyesben és párosban, korának egyik leggyorsabb játékosa volt, aki erős szerváiról és zseniális ütéseiről volt híres, játék közben pedig a közönséget is szórakoztatta. Románia csillagának közelmúltja viszont már nem annyira ragyogó. Több év börtön is várhat rá.

Ilie Nastase töltőtoll / fountain pen

 

1971-ben Nicolae Ceausescu is fogadta személyesen és a Munka Érdemrend legmagasabb kitüntetését vehette át tőle, mint hadnagy. Ennek tiszteletére a haját is levágatta (félig). Mellette a kitüntetését igazgató Ion Tiriac (későbbi bankár).

Ilie nastase és Nicolae Ceausescu

A közelmúltban viszont a botrányai miatt került címlapokra a tenisz-sztár. 2010-ben a Gandul című román újságnak adott interjúban kijelentette, hogy ha ő Románia államfője lenne, a romániai romákat a székelyföldi Hargita megyébe telepítené, mert így megváltozna a régió etnikai aránya is. Miután ezért a diszkriminációellenes tanács pénzbüntetésre ítélte (kemény 41.300 Ft-nak megfelelő lejre), a bírságot feltételhez kötötte a milliárdos csillag: ?Tőkés Lászlót zárják börtönbe". Nastase szerint ugyanis az EP akkori RMDSZ képviselője folyamatosan sértegette a románokat, és szerinte megengedhetetlen az a korábbi nyilatkozata, miszerint december 1-je, a románok nemzeti ünnepe gyásznap a magyarok számára.

Ilie Nastase past and present

Mindezek ellenére 2016-ban Klaus Iohannis államfőtől Románia Csillaga érdemrend kitüntetést kapott. Jó hírét nyugatra is vitte. 2017-ben Ilie Nastasét kitiltották a wimbledoni tenisztorna területéről rasszista és szexista kijelentései miatt, ugyanis az akkor állapotos Serena Williams-szel kapcsolatban Nastase jól hallhatóan megjegyezte: ?Lássuk, milyen színű baba lesz. Tejcsoki??. Később Anne Keothavongot, a brit csapat szakvezetőjét sértette meg, a közös fotózás alatt arról érdeklődve a férjezett és második gyermekét váró nőnél, hogy a szálloda melyik szobájában lakik? ?Továbbra is vonzzuk egymást? ? tette hozzá a 70 éves Nastase.
2018-ban erősen ittas vezetés miatt elvették három hónapra a jogosítványát (Nastase saját bevallása szerint 30 éves koráig nem ivott alkoholt), majd órákkal később a piroson hajtott át egy robogóval. Ezekért akár öt év börtönt is kaphat.A töltőtollról


A korabeli teniszütők fából készültek, erre hajaz a tolltest farésze, ezen olvasható piros színnel a teniszező aláírása. A klipsz szintén egy teniszütőt formáz, az alatta lévő kupak rész bőrcsíkkal körbe fonva, miképpen a teniszütő nyele készült hasonlóképpen annak idején. A tollhegy előtti háromszínű gyűrű Nastase kedvenc, a román nemzeti színekből álló karkötőjére emlékeztet. A töltőtoll tok pedig a sportoló teniszütő tokjának a kicsinyített másolata. 780 számozott darab készült a tollból, jelenleg egymillió forintért lehet kapni darabját. Magyarországon még nem találkoztam ezzel a tollal.

nastase töltőtoll

ELADÓ TOLLAK
Web Analytics