- - NÓVUM

A tollgyáros, akinek márványtáblát emeltek

Sören Christian Frederik Olsen

ren Christian Frederik Olsen talán az első töltőtoll gyártó, akinek emléktáblát szentelt a hálás utókor. Akinek van régi Parker tolla, könnyen lehet, hogy azt épp a koppenhágai úriember forgalmazta, ugyanis ő volt az első Parker toll forgalmazó az öreg kontinensen a 20. század fordulóján, pontosabban 1903-tól 1963-ig. Ezt az az üzleti megállapodás tette lehetővé, melyet George S. Parker és Soren Christian Olsen kötött, amikor az amerikai Parker cég az európai terjeszkedést kutatta. Ezek az úgynevezett Dán Parker tollak.

Azonosítója a hordó alakú "CO " (Chr. Olsen ) monogram és egy "horgony" alakzat egy kör belsejében (szintén megtalálható Penol tollakon is).

CO logó

A horgony Chr. Olsen hajózási szenvedélyét szimbolizálja . Más Parker töltőtollakon "MID" ( Made in Denmark ) jelzés található. A dán Parker tollhegy "D" ( Dánia) , illetve " NGI " ( Nordisk Guldepenne Industri) jelzést is viselheti. Érdekes módon a kanadai Parker tollakat alkalmanként Dániába küldték újraértékesítésre, és ezek a tollak egyaránt viselik a kanadai jelzést és a CO horgony logót. Továbbá Németországban, amikor a Parker - Osmia termelés megszűnt, és 1930-ban a gyár bezárt, számos Parker - Osmia tollat küldtek a Dániába értékesítése. A ?Parker - Osmia AG Heidelberg? feliratot csiszolással szedték le, és nyomták bele Olsen horgonyos logóját.

A korai 1930-as években , Chr. Olsen saját tollakat kezdett gyártani Penol név alatt. A márkanév a pen és az Olsen párosításából született. A korai 1930-as években, Koppenhágában gyártott Penol tollak sikeresebbek voltak az importált Parker tollaknál. Ezt erősítette a cég intenzív reklámkampánya is.

A Penol tollakat kézzel szerelték össze, ugyanakkor egyes Penol tollak Parker alkatrészekkel készültek, illetve a Parker tollakban Penol alkatrészeket is találhatunk. A háborús időszakban nyersanyaghiány lépett fel (különösen az aranyat kellett nélkülözni), ennek ellenére az arany felhasználása nem csökkent nagymértékben, megőrizve a Penol tollak exkluzivitását. A német megszállás alatt Dániában a legtöbb toll fekete volt, ugyanakkor a legnépszerűbbek a piros, ?nemzeti? Penol tollak voltak, jelképezve Dánia lobogóját. Sajátos módon a német megszállás alatt is folyt az amerikai tollak gyártása.

A tollgyűjtők körében a népszerűségét elsősorban annak köszönheti, hogy jó minőségűek és vonzó designnal készültek. A Penol számos, különböző topmodelleket gyártott 1930-1950 között. Kezdetben a számozási rendszert alkalmazott ( No. 1, No. 2 , No. 3), konstrukciója hasonlított a Parker Duofold tollakéhoz. A legnépszerűbb és legszélesebb körben termelt és forgalmazott Penol modellek a korábbi Deluxe " (O , AO , BO és CO) , valamint a későbbi Ambassador sorozat (Junior, Special és Senior ). Bár kevés információ áll rendelkezésre arról, hogy hány tollat gyártott a Penol, számos egyedi modell és korlátozott példány készült Koppenhágában. Az 1940-es évek végén a Penol jó kapcsolatokat épített ki az amerikai Esterbrook céggel, léteznek Esterbrook feliratú klipszek és hegyek a Penol tollakon. Az 1950-es és 1960-as években a Penol iskolai írószereket kezdett gyártani Skolepen néven. Az olcsó golyóstollak súlyosan visszavetették a töltőtoll forgalmat. Bár készített néhány golyóstoll modellt is ( Q -pen , Q- toll Twin, és a Q- nylon ), a töltőtoll gyártást 1966-ban végleg abba kellett hagyja a gyár. Ma Penol tollak ritkának számítanak a tollgyűjteményekben.

 

ELADÓ TOLLAK
Web Analytics