- - NÓVUM

Aláírást tolláról... - a nulladik tétel

EU csatlakozás aláírása Waterman tollal

Valahol van egy soha semmire nem használt nemzeti relikviánk, ami mögött csak egy nagy szándék állt.  2003. májusi árverésen félmillió forintos kikiáltási árról indult a Polgár Galéria szervezésében az az írószer, amellyel Kovács László magyar külügyminiszter aláírta az ország európai uniós csatlakozásáról szóló szerződést Athénban. A korabeli sajtó rendre golyóstollról számol be, de maradjunk abban, hogy valamilyen toll. A Waterman Expert II. kék színű írószer kikiáltási árát hozzávetőleg 2004 euróban (250 Ft/?) határozták meg, ezzel is utalva a csatlakozás évére. Medgyessy Péter magyar miniszterelnök már korábban bejelentette: a tollat aukción értékesítik, s a befolyó összeget az anyagi nehézségekkel küzdő Rádió C javára ajánlják fel. A roma rádiót az aukciós ház oly módon támogatta, hogy lemondott az árverezési jutalékairól. Azóta sok minden változott: megszűnt a Rádió C, bezárt a Polgár Galéria, és a tollról is kiderült ez meg az, az EU-ról nem is beszélve.
Az aukción szereplő Waterman Expert II. kék golyóstoll című ismertetőjéből (fenti kép) megtudhatjuk, hogy ?a szigorú diplomáciai protokoll végül nem tette lehetővé, hogy a kormányfő ? a külön erre az alkalomra készített ? tollal írja alá a történelmi okiratot, de a miniszterelnök a felkínálást természetesen érvényesnek tekintette a görög vendéglátóktól kapott Waterman Paris töltőtoll (SIC!) esetében is. Ez a ? túlzás nélkül mondható ? legújabb nemzeti relikviánk kerül most kalapács alá...? Mint a szövegből kiderül, a görögök az athéni aláírásra egy, az eseményre feliratozott speciális tollat készítettek, viszont kiderült (?), hogy dokumentumot érthetetlen okból egy másik tollal lehetett csak aláírni, így az a két toll, amivel valóban a szignó történt, a történelem süllyesztőjében / zsebében eltűnt.

A zavart tovább fokozza, hogy a sajtó Kovács tolláról ír, de Medgyessy ajánlotta fel - talán Kovács tollát. Végtére mindegy, egyikük tolla se került kalapács alá. A teljes káosz pedig az aukció leírásában van: a címében golyóstoll, a szövegben töltőtoll szerepel. Az aláíráskor a fotó alapján mindenesetre sem golyós-, sem töltőtollat nem használtak, hanem rollertollat. Ilyet:

Az esemény alkalmából készített bélyegen pedig - biztos, ami biztos - egy lúdtoll látható. De kinek a keze fogja?


"Soha rosszabb óment az új Európának" - olvashatjuk a tájékoztató utolsó sorában 2003-ból. Akkor még nem sejtettük, hogy országunk EU-s tagsága e történettől kap fogni egy vajszínű árnyalatot.


UI.
Sajnos nem sikerült kiderítenem, mennyiért kelt el a (töltő/golyós/roller) toll, és azt sem, hogy éppen kinél lehet jelenleg, de az biztos, hogy az eredeti betét mára beszáradt.

FRISSÍTÉS: Kiderült, mennyiért kelt el.
T. Jeromosnak köszönöm az infót!


ELADÓ TOLLAK
Web Analytics