Vörös KAN csecsemőknek

Sailor Kan töltőtoll
A magyar szemnek kissé meglepő nevet adtak ennek a Sailor tollnak (KAN), de annyiban köze van a nemiséghez, hogy a KAN a kanreki japán szó része, ami a 60. életév, a nemi ciklus végének az ünnepe. Ismert a latin-amerikai országokban a quincea?era ünnepségei (amikor a lányok a 15. életévüket töltik be), vagy a 21. születésnapok kiemelt jelentősége a nyugati (főleg amerikai) kultúrában. Japánban különös hangsúlyt kap, amikor valaki a 60. születésnapját ünnepli - kanreki néven. A kanrekit újjászületésnek tekintik. Ennek az az oka, hogy amikor egy személy 60 éves lesz, összesen ötször ment keresztül a kínai állatöv-cikluson (jikkan junishi), és most visszatér eredeti születési állatövére. Másrészt a nemi ciklus 60 évesen telik el, és ismét visszatér a csecsemőkorba. A vöröset babaruhákhoz használják, a vörös pedig a gonosz elleni védő szín is, ezért az ünnepelt stilizált csecsemőruhába öltözik. Maga a ?kanreki? szó jelentése a kan (visszatérés) és a reki (naptár) szavakból áll össze. Egyszerűen fogalmazva, a 60 éves kor az újrakezdés esélyének tekinthető. Ha a 60 éves kort egy izgalmas második gyermekkor kezdeteként tekintünk, üdítő lázadásnak tűnik a nyugati világban azzal szemben, hogy öregedés folyamatára, mint valami kínos vagy negatív felfogásra gondolunk.

A Sailor KAN egy exkluzív, limitált kiadású töltőtoll modell, amely a Sailor tollhegy tervezője,  Kagwaguchi Akihiro 60. születésnapját ünnepli. Ő volt a népszerű Professional Gear modell tervezője. A KAN-t három vörös színnel tervezték, amely árnyalatban a toll testben, a kupakban, a kupak elején/végén lévő gyűrű színében különbözik. Kawaguchi Akihiro és Nagahara Nobuyoushi a Sailor két legelismertebb nagy legendás tollmestere.A kanreki másrészről hagyományosan egy olyan időszak is (volt), amikor az ünneplő átadta a családi felelősséget a következő generációnak. Ebben az újjászületésben szabadon rangsorolhatnak más célokat és irányokat abban a biztos tudatban, hogy utódaik irányítják ezután a családi feladatokat. Ennek szimbólumaként a kanreki családban élő anya egy rizslapátot adott át idősebb fiú feleségének, ezzel a pár a család hivatalos új vezetőjévé vált.

A 60. életévet a japán kultúrában a reflexió évének is tekintik. A kanreki-ünnepeit követő évben szokás reflektálni mindarra, amit az ember eddigi életében elért, és azokról a célokról, amelyeket ennek az újjászületett életnek szentelne.

A hagyományos japán társadalomban egy kanreki után az ünnepelt nyugdíjba vonult. Ily módon valóban egy nagyon más fejezet kezdetét jelentené az ember életében, viszont manapság a japán társadalomban az emberek hatvanéves korukon túl is dolgoznak. Ebből a szempontból a kanreki-ünnep ma már nem feltétlenül bír jelentőséggel, mint egykor sok japán számára. Míg a hetvenedik születésnapi ünnepséget koki néven emlegetik, ami magyarul ?ritkát? jelent, mára várhatóan jó eséllyel érik el a japánok a hetvenedik életévüket. Másrészt a fiatalabb generációk tovább várnak a házasságra és a saját családalapításra. Emiatt sok hatvanéves japán nem érezheti úgy a kanrekijét, hogy szimbolikusan átadná a családi felelősséget utódjainak, mivel nincs kinek. Manapság kanreki ünnepelthez sok japán család úgy viszonyul, hogy inkább hálát ad azért, amit az ünnepelt eddig hozzájárult az életükhöz, nem pedig a stafétabot átadásához.

A toll itt megvásárolható.

ELADÓ TOLLAK
Web Analytics