- - NÓVUM

"Minek nevezzelek?" - antik Petőfi töltőtoll

Július 27-én lesz Petőfi halálának 172. évfordulója. Talán nem véletlenül, most jutott hozzám ez a remek tollritkaság, egy Petőfi toll. Az előző tulajdonosa nagyapjától örökölte, és mivel töltőtollal nem írt soha, egy márkás golyóstollért sikerült elcserélnem (kár, hogy nincs Vajda János toll, amit egy Montblanc tollra váltottam volna...) Erről a Petőfi tollról sajnos nem sikerült semmi közelebbit megtudnom, sem a korabeli újságokból, sem máshonnan. Az alábbiakban magából a tollból próbálok következtetéseket levonni. Előtte viszont tekintsük át a toll szerkezetét.

Az alábbi "robbantott" fotón látható, hogy az eddigi magyar szövetkezeti tollaktól teljesen eltérő gyártású írószert látunk. Szívószerkezete rugós, egyik részeleme sem azonos a Favorit, Grácia és hasonló tollakhoz. Klipsze arannyal futtatott, kupakja és a többi fekete része bakelit, a hegye irídium végű "normál" méretű amerikai aranyozott (az amerikai hegy a 60-as évek végéig jellemző a magyar gyártású tollakra).

Petőfi töltőtoll szerkezete

A szívószerkezet nyomógombja - a nyugati tollaktól eltérően - szintén bakelit. A kupak gyűrűs vége finoman kiszélesedik. A klipsz gyűrűje ötletesen kapcsolódik az azt rögzítő menetes gyűrűhöz, négy lépcsőt képezve, aminek a legszélesebb része maga a klipsz (ezt a megoldást még nem láttam más tollaknál, dícséret illeti a tervezőjét).

A toll klipszét rögzítő megoldás sokban hasonlít a Pelikan tollakéhoz. Másrészt ha a Petőfi felirat Pe betűit megfigyeljük, akkor szintén nagy hasonlóságot fedezhetünk fel a Pelikan logójának Pe betűivel. Mintha a "tőfi" részt az eredeti felirathoz toldották volna.

A magyar gyártású tollakba a II világháború előtt többnyire német hegyek kerültek, utána pedig amerikaiak. Amennyiben a tollban "eredeti" tollhegyet találtam, azt a bátor következtetést vonom le, hogy a toll Petőfi Sándor halálának 100-ik évfordulójára készült kb 1949-ben. E rugós szívószerkezet korábbi találmány a dugattyús Pelikan szerkezetnél, úgyhogy azt sem zárom ki, hogy a toll 1930 körüli, innen a német hatás (a klipsz is gyanúsan német gyártmány).

Az összerakásnál új gumizsákot tettem a tollba, valamint az elkopott tollhegyet kicseréltem egy korabeli jobb állapotú, szintén amerikai tollhegyre.

A toll korának pontosabb megállapításához a közönség segítségét kérem. Amennyiben közelebbit tud a tollról, vagy Önnek van ilyen tolla, szíveskedjen jelentkezni.

ELADÓ TOLLAK
Web Analytics