- - NÓVUM

A Varázslatos Parker 61

A legtöbb, más tollgyártó céghez hasonlóan a Parker is évtizedekig dolgozott a tökéletes töltőrendszer megtalálásán, és amikor 1956-ban végre bemutatták a Parker 61 tollat, az valóban olyan volt, mintha egy másik világból érkezett volna, ahogyan azt kezdetben reklámozták. Sok közös vonása volt az akkoriban uralkodó Parker 51-es töltőtollal, de vékonyabb volt, és ami a legfontosabb, önmagát töltötte. Senki sem tudta, hogyan működik, de működött.

Parker 61 reklám

A Parker 61 megjelenéséig minden toll valamilyen mechanikus töltőrendszerrel rendelkezett. Még régebben szemcseppentővel vagy fecskendővel kellett tölteni. A legtöbbnél karokat, dugattyúkat vagy töltőgombokat kellett tekerni, nyomni, húzni. A Parker 61 nem rendelkezett ilyesmivel, csak egy titokzatos hengerrel, amelynek a végén néhány apró lyuk volt. Csupán le kellett csavarni a hátulját, és a tollat harminc másodpercre beletenni a palackba, és a toll megtelt tintával. Az, hogy mennyivel, erről később.

Parker 61 töltőtoll

A Parker 61 megjelenésével a vásárlóközönséget elvarázsolta az új toll, amellyel nem kellett a töltésével sokat bajlódni. 

parker 61 töltőtoll
A tintaszívást egy teflonbevonatú cső végzi, benne egy kapilláris csomaggal, amely automatikusan tintát szív a tollba.

Parker 61 szívószerkezet

Parker 61 szívószerkezet Sokféle megoldás létezett a kéz tisztán tartására. Az addig legsikeresebb az 1952-ben bevezetett Sheaffer Snorkel volt. Ez egyfajta fecskendőt használt a tintaadagoló alatt, amelyet a tintába lehetett dugni, majd a töltés után ismét a tollba csavarni. Nem (minden esetben) kellett letörölni a foltos tollhegyet.

A Parker 61-es tollak egy olyan időszakban készültek, amikor még nagyon kevesen cserélgették a tinta színét. Ezért ez a toll inkább azoknak volt parktikus, akik mindig ugyanazt a színt használták. Parker 61 töltőtoll Egy 1989-es Pen World interjúban Don Doman, a legendás tervező, aki a Parker 61 és sok más toll külső megjelenését tervezte a Parker számára, elárulta, hogy a Parker az 51-es korszakban sok panaszt kapott a rejtett tollhegy miatt, amely megnehezítette a toll pontos tartását. Don Doman egyszerű és vonzó megoldást talált a problémára. Javasolta, hogy a markolatrészen, közvetlenül a tollhegy fölött egy intarziás nyilat helyezzenek el. Kezdetben azt tervezték, hogy a nyilat egyszerűen ragasszák a testhez, de Doman azzal érvelt, hogy a nyíl akkor túl könnyen leesne. Azt akarta, hogy a nyílvesszőt a szelvény felületével egy szintbe süllyesztve helyezzék el. A mérnökök viszont azzal érveltek, hogy az öntési eljárás túl drága és nehézkes lenne, de Doman kitartott mellette.

Parker 61 töltőtoll szívószerkezet
Természetesen minden mai Parker 61 tulajdonos tisztában van azzal, hogy a nyilak folyamatosan leesnek (többnyire el is tűnnek), még akkor is, ha a nyilak bele vannak öntve a műanyagba.

parker 61 és kópiája
Ha Doman nem ragaszkodik a süllyesztett változathoz, kevés nyilazott Parker 61 maradt volna fenn egyáltalán. Ezt a nyilazást később a kínaiak is átvették (fenti képen a kék toll), de ők egy fokkal tartósabban rögzítették a tolltesthez a nyilat. Annak ellenére, hogy a toll végül is kevés alkatrészből állt, a gyártási költségek még mindig magasak voltak az előnyökhöz képest. Bár a töltőrendszer nem tartalmazott mozgó alkatrészeket, a felhasználónak mégis néha le kellett törölnie a csövet a töltés után, és mivel a legtöbb felhasználó nem akart foglalkozni a tintatároló eszköz tisztán tartásával, ritkán mosatták vagy öblítették le a tintát, ezért végül gyakran eltömődött. A Life Magazine és a Saturday Evening Post című lapokban megjelent folyamatos reklámhadjárata ellenére a Parker végül kénytelen volt leállítani a további gyártást és a Parker aerometrikus (pumpás) technológiával helyettesíteni.

Mérések

A Tompens Laboratories kiszámolta, hogy a Parker 61 toll valójában mennyi tintát is képes felszívni. Első körben a tollat teljesen feltöltöttem vízzel (víz alatt légtelenítettem), majd lemértem a súlyát. Ezután teljesen szárazon ismét lemértem. Az elméleti kapacitása a tollnak 1,391g víz.

parker 61 súlya
Ezt követően a töltőt 60 mp-re vízbe mártottam a célzott kapilláris hatás miatt csupán 5 mm-es mélységben. +0,643g tintát szívott fel. A mérést követően a hegyét mártottam tintába. Sikerült újabb 0,019 g tintát felszívnia. Ezt követően ismét a szívószerkezetet mártottam vízbe. Már csak 0,012g plusz ment bele. Bő 10 percre rá újra megismételtem (újabb +0,01), és elértem a maximumot. A toll 0,684g tintát volt képes magába szívni. Parker 61 ink capacity Ez az elméleti kapacitásnak picivel kevesebb, mint a fele. Egy normál partonban 0,8 g tinta van. Azaz majdnem egy patronnyi tintát képes a toll felszívni. Megjegyzem, ha magasabb tintaoszlopba merítjük (30 mm) a szívószerkezetet, akkor első körben 1g tintát szív 45 mp alatt, azaz bő egy patronnyit.

Parker 61 ink capacity

A tollat megvásárolhatja itt..

UI. A vizsgálatban szereplő töltőtoll amúgy dán gyártmány. Ezt bizonyítja az oldalán jól látható Carl Olsen bélyegző.


Dán parker

 

ELADÓ TOLLAK
Web Analytics