- - NÓVUM

Két eltévedt töltőtoll
tárgyi tévedések a Pénzmúzeumban


2022. március 15-én nyitották meg a Széll Kálmán téren (ellenzéki nevén Moszkva tér, bár ez most kapott egy gellert), a volt Postapalotában a Magyar Nemzeti Bank által gründolt Pénzmúzeumot. Az épület alapterületének a negyedében kapott otthont a pénz történetét bemutató kiállítás. Sajnos a megnyitóra nem sikerült eljutnom, de nemrég pótoltam a múzeum látogatását. Utam során két kiállított töltőtollal is találkoztam. Nem kellett volna.

A Pénzmúzeum tárgyi tévedései

 

Bár a belépő ingyenes, online regisztrációval tudjuk csak látogatni a múzeumot. A kiválasztott időpontban a recepciónál (földszínt) kaptam egy ?munkahelyi beléptető kártyát?, amit az alagsorban kihelyezett terminálokon kellett aktiválnom (nickname beírással), amivel fel kellett mennem a II. emeletre, ahol kezdődött a varázslat. Minden információ három nyelven (magyar, angol és kínai) áll rendelkezésre. A fénycsíkkal jelölt úton több online játékpont van, ahol terménnyel vagy értékpapírral is kereskedhetünk (a kártyánkat használva), az összegyűlt tallérjaink arányában pedig arany, ezüst vagy bronz ?oklevelet? nyomtathatunk ki a kijárat előtt. Alkalmunk nyílik egy aranytégla közvetlen megmarkolására is (a tégla két végét alaposan rögzítették).

Eltévedt Kis Pajtás

A monitorerdők és projektorok sűrűjében találkoztam az alábbi látványos installációval. A múlt hangulatát a háttérben látható kb 1890-1920 körül készült fotó, az előtte lévő asztal és a rajtuk látható irodai kellékek teremtették meg. A kalamárison felfigyeltem egy töltőtollra, valamint néhány pecsétviaszra.

Kis Pajtás a Pénzmúzeumban

A kalamárist jellemzően mártogatós toll kiegészítőjeként használták. A két tintatartó között pihent egykor a penna. A kalamáris töltőtollal elég sajátos kombináció, de nem szürreális. Viszont a kiállított fekete töltőtoll egy egészen más világból csöppent oda.

A Kis Pajtás toll könnyen volt azonosítható, a Kádár-kor terméke. A tollat úgy helyezték el, hogy a felirat lehetőleg ne rontsa az összképet, de az bizonyos, hogy egy bankban dolgozó még a Kádár rendszerben sem használt kisiskolásoknak gyártott tollat. Talán egy fokkal elegánsabb és korabelibb íróeszközt is választhatott volna a kiállító.


Eltévedt Parker 51

A kiállítás utolsó részében magyar felfedezőkkel, tervezőkkel találkozhatunk. Itt vettem észre a második eltévedt töltőtollat, egy Parker 51-es írószert. Szép darab, a hozzá tartozó 51-es hibátlan tok igazi ritkaság. Azonnal világossá vált, hogy itt mire gondolt kiállító. Történetesen arra a mítoszra, miszerint Moholy-Nagy tervezte volna a Parker 51 tollat. Erről 2021 decemberében írtam egy cikket, amelyben cáfoltam ezt, de a hit hegyeket tud megmozgatni.

A Pénzmúzeum tárgyi tévedései

A háttérben olvasható 1922-es dátum viszont kiszakadt mindenféle vonatkoztatási rendszerből, ugyanis a Parker 51-nek az 51. száma a Parker cég megalakulásának 51. évfordulójára utal, ekkor jelent meg e töltőtoll (1888+51=1939). 1922-ben még a közelében sem járt a Parker cégnek. Moholy-Nagy képzőművészeti munkáit Péli László alkotásaival egyetemben ebben az évben, 1922-ben állították ki a berlini Der Sturm galériában, a Parker cég pedig az Egyesült Államokban volt. Moholy-Nagy a Parker céggel a 40-es évek derekán került kapcsolatba, nem sokkal a halála előtt.

No de tegyünk két lépést jobbra a kiállító térben, és a következő ablakban Bíró László felfedezővel találkozunk. A kép és a dátum is stimmel. Az illusztrációként kihelyezett Parker Jotter golyóstoll, amiről tévesen a Google 7260 oldalon jeleníti meg azt, hogy Moholy-Nagy tervezte, nem a legjobb találat. Ugyanis létezik egy Biro cégjelzésű golyóstoll is. Ezen tollon és a dobozán, valamint a mellékelt papírokon közvetlenül a felfedező nevével találkozunk. Csak javaslatként jegyzem meg, érdemes lenne erre kicserélni a piros Jottert.

A kijáratnál lévő robot szomorúan búcsúzott tőlem. Arról tájékoztatott, hogy Config error.
Szuperrobot, igaza volt!

ELADÓ TOLLAK
Web Analytics