- - NÓVUM

Töltőtollasok világkongresszusa

1935-ben, július hónapban a Margitszigeten rendezték meg a Töltőtollasok világkongresszusát. Elsősorban üzletemberek, gyárosok találkozója volt. Sajnos a tudósítás nem szól arról, Magyarország képviseletében kik vettek részt a kongresszuson. Az erről szóló cikk Az Est-ben jelent meg, amiben interjút készítettek az English Fountain Pen Industry vezetőjével, Alexander Raphael Zoccola úrral, aki mellesleg a Parker cég vezére is volt, és ebbéli minőségében jelent meg a találkozón. A Pester Lloyd megemlíti, hogy a magyarországi Parker céget akkoriban Hermann Klein vezette, a konferenciát ő szervezte a Palatinus hotelben. Ettől az időponttól kezdődött a Parker termékek forgalmazása Magyarországon. A cikket a bővebben linkre kattintva olvashatja el (kép alatt).

Töltőtollasok világkongresszusa újságcikk Alexander Raphael Zoccola

A Margitsziget árnyas fái között egy világkongresszus eseményei zajlanak le: a töltőtollasok ma délelőtt kezdték meg világkongresszusi tárgyalásaikat. Húszegynéhány komoly úr a világ minden tájáról. Abesszínia, Arábia éppúgy képviselve van, mint az európai országok. A kongresszus elnöke Alexander Raphael Zoccola (Parker), a londoni nagy töltőtoll-vezér, aki elragadtatással beszél Budapestről.
- Csak repülőgépről láttam eddig, de olyan híre van ennek a városnak, hogy én azt hiszem, remekül fogjuk érezni magunkat.
- Mióta foglalkozik töltőtollal?
- Tizenöt éve.
- És mennyi töltőtollat adott el ez alatt az idő alatt?
Zoccola összeráncolja homlokát, kicsit számol az ujjain, majd széttárja kezeit:
- Hát pontosan nem tudom megmondani, valamivel többet, mint egymillió töltőtollat.
- És ez alatt a tizenöt év alatt mi történt a töltőtollal?
- Forradalmi változáson ment át. Hol voltunk akkor még az öntöltőtollról, nem is szólva a vakumatik szisztémáról ... A töltőtoll ma egy világcikk. Érdekes, hogy az összes államok közt Dániában fogy aránylag a legtöbb töltőtoll. De mint kultúrfokmérőt nem lehet irányadónak venni, mert nagyon sok országban ma még luxus, dacára annak, hogy rengeteg fogy.

Kezdődik a tanácskozás. A töltőtollasok kongresszusa a nemzetközi gazdasági helyzettől kezdve az öntöltés újabb problémáiig megvitat mindent, ami ebben a kérdésben megvitatható.

 

ELADÓ TOLLAK
Web Analytics