- - NÓVUM

A töltőtoll patronokról

A töltőtoll patronok tömeges elterjedése a 60-as években kezdődött. Elméletileg a patronok használata egyszerűnek tűnne, ha csak egyféle patront használna minden tollmárka. Az elmúlt 60 év alatt viszont nem sikerült közös nevezőre jutni a gyártóknak. A szabványosítás az egyes gyártóknak nem érdeke, egyes patronok csak egy márkájú tollal működnek, mások sok tollal. Ebből a szempontból praktikus a konverter használata, de abban is sokféle méretű létezik. Ezért az alábbiakban a konverterre is vonatkoznak az adatok, mint egyfajta tölthető patronra.

A patron két szempontnak kell megfeleljen: egyrészt a tintaadagoló tüskébe kell megfelelő módon illeszkedjen, azaz egy szűk lyukú patront nem tudunk beletuszkolni a tollba. Ha erőltetjük, a tüske eltörhet (és akkor máris hívhat javítás ügyben). Amennyiben a patron nyílása túl nagy, kifolyhat a tinta a résen még akkor is, ha a külső rész mereven tartja a patront.

Másrészt a tolltestbe be kell férjen a patron, azaz kellő széles és mély kell legyen a tolltest, amikor összeillesztjük a tollat. Gyakori jelenség, hogy bár a patron a helyén van, nem tudjuk összezárni a két elemet. Egyes tollgyártók még egy kis betétet is bele helyeznek a tolltestbe, hogy megakadályozzák az ?akármilyen? patron térnyerését (Waterman).

Az alábbi képen a patronokat láthatja a leghosszabbtól a legrövidebbig. Ez nem teljes lista, de némi képet adhat a patronok összehasonlításáról.

Standard patronok:

Hosszú patronok:



A legegyszerűbb módszer, ha egy bevált patron típust használunk a tollhoz. Ha kellő kézügyességgel bírunk, a megüresedett patronunkat egy fecskendővel pillanatokon belül újra tölthetjük. Ez főleg akkor praktikus megoldás, ha speciális színű (patron formátumban nem kapható) tintát akarunk használni, vagy ha semmilyen konverter nem fér a tollunkba. Az átlagosnál vékonyabb tollaknál szokott jelentkezni a gond: semmilyen patron/konverter nem fér a tolltestbe.

 

Standard nemzetközi rövid "normál" töltőtoll patron

A leggyakoribb és legolcsóbb töltőtoll patron a standard nemzetközi a legtöbb töltőtollhoz használható. Ha kérdéses, hogy egy tollhoz milyen patron illik, általában ez jó lesz bele. Ez egy nagyon kicsi, körülbelül 0,8 ml űrtartalmú patron.
Ennek a patronnak az elején egy kemény szűkület van, és egy kis műanyag golyó zárja le a hengert. Behelyezésnél ez a golyó pattan be. Kialakítása enyhén kúpos, és mindig 7,0 mm-es maximális szélességű, belső átmérője körülbelül 4,0 mm (egyes gyártók ezt kissé alulméretezik).

Sok-sok cég gyárt ilyen patront a no-name tintamárkáktól kezdve az irodai használatra összpontosító márkákon át, mint a Schneider, egészen az olyan high-end hagyományőrző márkákig, mint a Pelikan. De amint az ábrán látható, e standard patronok is eltérnek egymástól.


Platinum patron


A Platinum patronokat legkönnyebben a kúpos alakjukról és a behelyezett végén lévő fémgolyóról lehet felismerni. Egyébként eléggé szabványosak, az elülső végén egy fokozattal, 6 mm-es külső átmérővel és átlátszó műanyag testtel rendelkeznek. Műanyaguk a kemény oldalon van, így kissé nehéz összenyomni őket.
A Platinum patronok belső átmérője körülbelül 4,1 mm, ami a szélesebb oldalon van. Ez a szélesség plusz a patron hossza megmagyarázza, hogy miért nem működnek ezek egy nemzetközi rövid patron helyettesítőjeként, és ezek szinte egyetlen tollmárkával sem működnek a Platinum és a Nakaya kivételével.

Lamy patron

A Lamy T10 Giant patronja az egyik legjellegzetesebb a patronformák közül, és vizuálisan a legkönnyebben azonosítható. Ez egy hosszú cső, amelynek kapacitása nagyobb, mint bármelyik Lamy átalakítóé. Ezek a patronok 3,3 mm belső átmérőjűek, így számos "kis furatú" kínai töltőtollban, valamint néhány Parker és Aurora tollban is működnek.

Parker patron

A Parker rendelkezik a leghosszabb töltőtoll patronnal a leggyakoribb töltőtollak közül, komoly 1,4 ml-es kapacitással. Ez körülbelül kétszerese a legtöbb patron kapacitásának. A patron a képeken egyenesnek tűnhet, de hosszú cső szelíden kúpos, a teteje felé fokozatosan keskenyedik. Ez lehetővé teszi, hogy illeszkedjen a Parker régebbi tollaihoz, amelyek általában vékonyabbak és kúposabbak, mint a mai tollak.
Ezeknek a patronoknak a belső átmérője körülbelül 3,5 mm, ezért olyan közel állnak a Lamy patronokhoz, hogy némely tollban cserélhetők ki velük. Az Aurora töltőtollak általában (de nem mindig) befogadják a Parker patronokat és/vagy Lamy patronokat, köszönhetően annak, hogy mindegyiknek vékony a profilja és a belső átmérőjű nyílásuk nagyon hasonlít egymáshoz.


Sheaffer patronok

Rendhagyó módon a Sheaffer patron gyakorlatilag minden, tűvel ellátott tollal kompatibilis, ahová a henger befér. A puha, rugalmas műanyaggal lezárt henger végén keletkező lyuk elég jól zár, a patron többször felhasználható, amennyiben fecskendővel újra töltjük. Kapacitása 1,7 ml, azaz 2 db normál patronnak felel meg.


Reform slim patronok

A legvékonyabb patron, kifejezetten a vékony tollakhoz gyártották, tudomásom szerint már nincs forgalomban.


Pelikan GTP

Ez egy normál patron meghosszabbított verziója. 1.5 ml tinta fér bele. 5 darabos csomagban lehet kapni, többféle színben.


Cross és Montblanc

Bizonyos típusú tollak tollhegy felőli részét úgy szűkítették le, hogy csak saját patronnal lehessen használni. A Cross és a Montblanc patronok kialakításánál ez a szűkület jól látható, de sok Montblanc tollba simán belefér a standard patron.


Kombó patron (Parker-normál)

A speciális patronok közül érdemes megemlíteni az Online márka alatt gyártott kombinált patront. Az egyik vége Parker tollba, a másik normál patronként használható.



Adapter

Logikusnak tűnne az eltérő patronok közötti áthidaló megoldásként az adapter használata. E téren csak a Platinum cég gyárt átalakítót a saját tollaiba (európai ügyfeleinek).

Kompatibilitás-lista (teljesség nélkül)



Aurora ? Aurora, Parker, Lamy

Caran d?Ache ? normál

Cartier ? normál

Conklin ? normál

Conway Stewart ? normál

Cross ? Cross

Diplomat ? normál

Faber Castell ? normál

Kaweco ? normál

Lamy ? Lamy

Montblanc ? normál

Montegrappa ? normál

Monteverde ? normál

Nakaya ? Platinum

Namiki ? Pilot

Omas ? normál

Osmiroid ? normál

Parker ? Parker or Aurora

Pilot ? Pilot

Pelikan ? normál

Platinum ? Platinum

Rotring ? normál

Sailor ? Sailor

Schmidt ? normál

Schneider ? normál

Sheaffer ? normál

S.T. Dupont ? normál

Waterman ? normál

Wing Sung ? Parker, Aurora, 3.4 mm kínai

YSUDIO - normál

 

A régebbi gyártású patronokban gyakran alig marad tinta, vagy teljesen eltűnik a folyadék, csak tintapor marad a hüvelyben. Ezért nem árt, ha elsősorban nem a márkára figyelünk a vásárláskor, hanem a frissességre (nézzük meg, mennyi tinta van a hüvelyben). Azaz sok esetben jobban járunk egy no name friss patronnal, mint egy márkás öreg, besűrösödött patronnal.

Végül mellékelek egy fotót egy nemrég javított Montblanc töltőtoll tintavezetőjéről. A toll gazdája közel húsz éven át csak Montblanc patront használt. Rejtélyes módon az évek során egy apró és nagyon ritka "tinakő" alakult ki a tollban, ami semmilyen vegyszerre nem reagált, és a tollat használhatatlanná tette.
Szóval bármi lehetséges.

 tintakő

ELADÓ TOLLAK
Web Analytics