- - NÓVUM

A töltőtoll mérete és súlya

 

Thani Bani tollal ír
Thani Bani, indiai énekes és költő (1750, Nihâl Chandnek)

A töltőtollal író számára néha fontos szempont, hogy az adott írószernek mekkora a súlya, milyen hosszú. A kényelem is az egyik döntő tényező, amikor a megfelelő tollat választ. Az a toll, amelyik szépen és megbízhatóan ír, nem sok értéke van, ha kényelmetlen a használata. Az ilyen toll a ritka használat miatt egy idő után beszárad és a fiók legalján végzi. A tollválasztás elsősorban a személyes preferencia és ízlés kérdése. Az kiválasztásakor azonban néhány dolgot érdemes szem előtt tartani: vastag vagy vékony, könnyű vagy nehéz töltőtollat vásároljon?

Van, aki a fémből készült, súlyosabb tollakra esküszik. Számukra néhány tollgyártó az acélváz és a fémből készült kupak mellé külön acélcsövet is beépít a tolltestbe, ezzel növelve a töltőtoll súlyát. Hátránya, hogy ha leejtik a tollat, és épp heggyel csattan a padlóhoz (szokása), akkor komolyabb sérülést szenved. Másrészt ha sokat írunk a tollal, akkor hamarabb elfárad a kezünk. A megfelelő súly beállításához sokat segít az is, ha a tollat kupakkal a végében használjuk, megnövelve ezzel a hosszát, vagy nélküle írunk. A könnyebb tollak közül a patronosok alkalmasak arra, hogy utólag megnehezítsük egy kisebb acélcsővel. A tinta nem változtatja meg lényegesen a toll súlyát. A fizikai törvények tükrében elmondható, hogy a gyorsabb és/vagy apróbb betűket íróknak célszerűbb a könnyű toll használata. Egy könnyű tollat kevesebb erőfeszítéssel tudunk mozgatni. A nagyobb betűkkel, lendületesebb stílussal írók számára a nehezebb töltőtoll célszerűbb. A kézzel írók többsége viszont nem súlyérzékeny és sok rendhagyó párosítás is van.

Magam a fenti képen látható nagy testű tollat használok, bár a kézfejem az átlagnál nem nagyobb.

A töltőtoll hosszát, miképpen a súlyát, a kupakkal tudjuk változtatni (golyóstollaknál kevésbbé). Egy könnyű tolltestű toll végére ha egy súlyosabb kupakot tűzünk, a súlypont megváltoztatásával a toll használatának érzete is más lesz azoknál, akik nem markolják erővel a tollat.

Töltőtoll vásárlásánál annak vastagságát a kézfej méretéhez szokás igazítani, de inkább szélsőséges esetekben, azaz a kis kézfejű, vékony ujjú számára a keskeny testű tollak alkalmasak, a nagy kézfejjel rendelkezők számára pedig a szivar formájú töltőtollak.

A hongkongi Természettudományi és Műszaki Egyetemen a tolltervezéssel foglalkozó rövid tanulmányban a kutatók megállapították, hogy a résztvevők a nagyobb tollakat részesítetik előnyben. Ugyanez a tanulmány azonban azt is feltárta, hogy a kisebb tollak nagyobb rajzolási és írási pontosságot eredményeztek, amit szem előtt kell tartani a kiválasztás során.

Akinek fontos a méret és a súly, az eladó töltőtollak leírásánál bevezettem a kiegészítő információk közlését. Részleteket az értelmezés linkre kattintva olvashat.

a töltőtoll súlya és mérete

ELADÓ TOLLAK
Web Analytics