A töltőtoll teljes feltöltése

Töltőtoll feltöltése
Egy egyszerű feltöltési technikát osztok meg azokkal, akik annyira nem jártasak a töltőtollak teljes feltöltésében. Gyakori tapasztalat, hogy egy száraz tollat ha tekerős szívószerkezettel (konverterrel) próbálunk feltölteni, akkor úgy tűnik, alig jut tinta a tollba (40-60%-os mennyiség). Ennek az az egyszerű oka, hogy a szíváskor először a konverter és a tollhegy közötti levegőt szívja be a dugattyú. Ezt a levegő mennyiséget kell valamilyen módon cserélnünk tintára. A teljes feltöltés azért is ajánlatos, mert ha sok levegő van a tollban, egyes esetekben a kezünk melege miatt a levegő tágulása (nyomása) folyatja a tintát. A teljesen feltöltött toll egyenletesebben ír. Bonyolultnak fog tűnni, de valójában logikus módszer.

A folyamatot egy konverteres Parker tollon mutatom be öt fázisban.
A. A tollban semmi tinta nincs. Ütközésig (ahogy a képen is látható) a dugattyút a felső (hegy felőli) holtpontra tekerjük (nincs levegő benne).

B. Tintába mártva félig visszatekerjük (tintát szívunk fel). Fontos, hogy csak félig.

C. Megfordítjuk a tollat heggyel felfele, majd ütközésig az alsó holtpontig tekerjük tovább ("levegőt" szívunk a konverterrel). Ekkor a ?fejből? a tinta lejön a dugattyúba, a fejben már nincs tinta. Közben pöcköléssel bátoríthatjuk a tinta leszállását.

D. Óvatosan tekerjük vissza a dugattyút (nyomjuk ki a levegőt) addig, amíg meg nem jelenik a tinta a hegynél. Ha habos a tinta, akkor egy kevés kicseppenhet a levegővel. Ha ügyesen csináltuk, akkor már nincs levegő a toll testben.

E. Mártsuk ismét tintába a tollat, és tekerjük az alsó holtpontig. Ekkor a toll teljesen töltve van. Ha mégis látunk légbuborékot, ismételjük meg a folyamatot.

Javasolt, hogy a tinta elfedje a hegyet (világos sáv).


Ugyanezt a módszert a többi típusú (pumpás, nyomógombos, töltőkaros) szívószerkezeteknél is elvégezhetjük. A D pontnál nyomva kell tartani a gumit és úgy mártani a tintába a hegyet.

Ami még segíthet:
SHEAFFER TOLL FELTÖLTÉSE
TÖLTŐKAROS TOLL FELTÖLTÉSE

... vagy kérdezzen.

ELADÓ TOLLAK
Web Analytics