- - NÓVUM

Egy mítosz margójára:
Az irídium hegyről
(ami nem is irídium)

Smithson Tennant nevéhez fűződik az irídium felfedezése, miközben 1804-ben a platinaércet vizsgálták. 1834-ben John Isaac Hawkins kifejlesztette az irídium első kereskedelmi felhasználását. Hawkins olyan kemény anyag után kutatott, hogy olyan tollhegyeket képezzen, amelyek ismételt használat után nem kopnak vagy törnek el. Miután hallott az új elem tulajdonságairól, megszerzett egy kis irídiumtartalmú fémet Tennant kollégájától, William Wollastontól, és elkezdte gyártani az első irídium hegyű arany tollakat. A használatuk nem tartott sokáig. A mai tollhegyek már nem tartalmaznak irídiumot.

irídium tollhegy

Az irídium-helyzet jelen állásáról egy 1999-es bejegyzés tudósít a nibs.com oldalon:

"Technikai társammal, Kurt Montgomeryvel véget vetettünk annak az elképzelésnek, hogy a töltőtollak irídiummal vannak megfejtve. Egyetlen általunk ismert tollhegygyártó sem használ többé irídiumot a töltőtollak hegyéhez. Sőt, már évtizedek óta nem is használják. De ahogy eloszlatom magamban a gondolatot, hogy ezek a dolgok irídiumból készülnek, egy új probléma merül fel. Hogy fogjuk ezt a dolgot nevezni? Az irídium egy elem neve is, mint az oxigén és a vas. Jelentését tekintve ugyanúgy különbözik, mint ahogy az oxigén különbözik a levegőtől, és a vas különbözik az acéltól. A nem műszaki beállítottságú ember számára ezek triviális különbségeknek tűnhetnek; de a nyugati civilizáció a technológiáján keresztül az ilyen jellegű megkülönböztetéseken alapul.

tollhegy korrózió

Az 1918 körüli Sheaffer törött hegyén lévő habkő textúra valószínűleg a korrózió eredménye. Ez a tollhegy nem írt volna olyan simán, mint a legtöbb ma gyártott. 120x nagyítás.


Az irídium, amelynek olvadáspontja 2410 °C, egyike a platinacsoport számos olyan fémének, amelyeknek közös tulajdonsága a rendkívüli keménység és a korrózióállóság. A többi az ozmium, a rúthénium, a rénium és a ródium. Mivel az irídium nagyon ritka, ezért nagyon drága is. A legfrissebb tollhegy, amelyet irídiumot tartalmazó ötvözetet találtunk, egy 1952-es Parker 51-es tollhegyben volt (2,6%). Az általunk vizsgált 1956-os hegy nem tartalmazott irídiumot, hanem 100%-ban ruthéniumból állt. Az 1957-es hegy 56%-ban ruthéniumból és 44%-ban ródiumból állt. Az általunk mintavételezett tollhegyek egyike sem tartalmazott irídiumot. (Megnéztük a jelenlegi Montblancokat, Parkereket, Sheaffereket és még egy olcsó, Indiában gyártott tollhegyet is, amelyen "irídium" volt a bélyegző.

Egyik sem tartalmaz irídiumot.

Csak arra tudok következtetni, hogy a szó ugyanolyan átalakuláson ment keresztül, mint ahogy a xeroxból másolat lett, a zsilettből borotva, tehát nem valami más, mint egy márkanév. Nem hiszem, hogy a tollgyártók között összeesküvés van a tudatlanság elősegítésére, hanem inkább egy nyelvi akadály, amit senki sem tartott érdemesnek leküzdeni. Ha a legtöbb tollértékesítő arról beszél, hogy a tollának a legjobb minőségű "irídiummal" van a hegye, ki akarja azt mondani, hogy az övé nem tartalmaz irídiumot, hanem elsősorban ruthéniumból, volfrámból és réniumból áll (mint a Montblanc esetében). Ez túl bonyolult, és nem osztozna abban a mítoszban, hogy ez az anyag az űrből származik, és a dinoszauruszok kihalásának okozójaként csapódott a Földbe. A reklámszakemberek utálnák.

Ezek az ötvözetek jobbak vagy rosszabbak, mint a tizen- és húszas évek irídiumhegyei? Miután sokukat megvizsgáltam a mikroszkópom alatt és néhányat elektronmikroszkóp alatt, meg vagyok győződve arról, hogy az újabb ötvözetek minden bizonnyal jobb minőségűek, mint a múlt nyers és kész anyagai.

Természetesen sok figyelemre méltó kivétel van a tiszta irídiumból készült régi tollhegyek között, amelyek gyönyörűen (ha nem is csodálatosan) írnak, de valószínűleg több olyan tollheggyel találkozom, amelyek valamilyen oknál fogva hibásak. 100 év alatt a tollhegygyártás során a gyártók lassan kivonták az irídiumot a forgalomból. Ma úgy tűnik, hogy egyáltalán nem használják. Az egyetlen, ami megmaradt az anyagból, a nevében van. Ha összehasonlítjuk a jelenlegi Sheaffer, Parker és MontBlanc tollhegy anyagokat, még ha ugyanarra a feladatra használják is őket, mindegyik egészen más. A ma használatos anyagok köre és a hegyek eltérő összetétele alapján a tökéletesség keresése még mindig folyamatban van. Kurt és én úgy gondoljuk, hogy a hegyet egyszerűen a tollhegy testének visszaolvasztásával alakítják ki. Erős bizonyítékot szolgáltat erre a spekulációra a hegy összetételének elemzése."

nibs.com

ELADÓ TOLLAK
Web Analytics