Látogatás Orbán Viktornál

Mielőtt a találkozóról szólnék, egy pár sorban az előzményekről. Édesapám, Szűcs Lóránd élete utolsó 20 évében Orbán Viktor feltétlen támogatója volt. Szerettem apámmal politizálni, jól tájékozott volt, sok esetben bontakozott ki építő politikai vita közöttünk, de fontosnak tartottuk azt, hogy érzelmeket, indulatokat ne keverjünk a témába. Számos tolla volt, valamelyiket régóta szerette volna a miniszterelnöknek ajándékozni (nem jelölte meg, melyiket), de ezt a szándékát nem tudta véghezvinni, mivel 2017-ben elhunyt (készítettem egy emlékoldalt róla: lorand.hu, egy hosszabb írás is megjelent róla a fortepanon).

Orbán Viktor töltőtoll Szűcs Tamás

Pár hete bátorkodtam levelet írni a miniszterelnök úrnak. Az apropót az adta, hogy pakolgatás közben ráakadtam az általam készített első bálványosi diáktábor 1990-es felvételeire. Ezek a képek sehol nem jelentek még meg, és úgy tűnik, hogy más sem fotózott a helyszínen (nem találtam korabeli képeket más fotóstól). Gondoltam, itt az alkalom, hogy apám kívánságát teljesítsem egy meglepetéssel fűszerezve. A levélben megemlítettem, hogy talán itt az ideje a miniszterelnök úr Parker tollát egy elegánsabb, klasszikus magyar gyártmányú, aranyhegyű töltőtollra cserélni. Az 1990-es fotókról nem ejtettem szót. Három hét után nagy csodálkozásomra telefonon kaptam az értesítést, hogy hétfőre vár a miniszterelnök úr egy kávéra. Pár napom volt, hogy összeállítsam a szóba jöhető tollakat és a fotókból készítsek egy kollázst. Egyenként átvizsgáltam a tollakat, egyiknél-másiknál dugattyúcserét, tollhegy igazítást kellett elvégeznem. Igyekeztem alapos munkát végezni, és az utolsó órákban is újabb és újabb próbákat végeztem (a tollak is izgultak: volt, amelyik megmakacsolta magát). A fiam is kapott meghívót, de az utolsó óráig titkoltam előtte a meghívást (ha elmarad a találkozó, ne legyen csalódott). Külön előkészítettem egy 1928-as aranyhegyű, színezüstből készült tollat a feleségének, Lévai Anikónak is. Ezt anyám emlékezetére adtam, mivel nagyon kedvelte őt. Indulás előtt döbbentem rá, hogy mind a tíz ujjam tintás, ami amúgy egy hétköznapi, természetes állapot. Masszív ecetes sikálás után sikerült nagyrészt eltüntetni a foltokat, aztán szagtalanítani a kézfejemet. Vonattal érkeztünk a Déli pu-ra, onnan felsétáltunk a várba. A fiamnak rövid etikett órát tartottam az úton. Bár a miniszterelnökkel már találkoztam 1990-ben, de akkor lazább környezetben történt (előzőleg Szijjártó Péterrel már találkoztam Szingapúrban, én készítettem vele és Kóka Jánossal az egyetlen közös fotót, pár évre rá pedig Nagy István agrárminiszterrel egy interjút). A találkozóról meséljenek a képek.

Szűcs Tamás és Orbán Viktor
A fiammal az első percekben. Kicsit izgultunk.

Orbán Viktor és Szűcs Tamás
A Gazette eredeti példánya, melyben Samuell Sewall 1685 szeptemben 6-án arrol tudósít, hogy Budát visszafoglalták a törököktől.

Orbán Viktor töltőtollakkal

Orbán Viktor töltőtolla

Orbán Viktor első bálványosi képekkel.
Kollázs az első bálványosi találkozóról. Sok minden változott azóta...

Orbán Viktor dedikál
Az általam készített 1990-es portré, melyet a fiamnak dedikáltattam.

Orbán Viktor és Szűcs Tamás a karmelita kolostorban
Háromoldalú megbeszélés.

 

Orbán Viktor töltőtolla

És végül a töltőtoll (erről majd bővebben).

 

Utóirat

A találkozóról az alábbi cikkek jelentek meg:

MAGYAR HANG: Ki a tolljavító, akit még Orbán Viktor is kávézni hívott?

HVG: Orbán Viktor kezébe nyomtak egy Turcsány nevű tollat, és elcserélte rá a Parkerjét

BLIKK ONLINE: Orbán Viktor egy meghitt pillanatban elcserélte a tollát, amivel minden eddigi kormányrendeletet aláírt

BLIKK (NYOMTATOTT)

INDEX: Orbán Viktor nem ad többet, mint amit kap

METROPOL: Orbán Viktor beszállt a tollbizniszbe, cserélt egy Turcsányt is

ORIGO: Orbán Viktor elajándékozta a tollat, amivel eddig minden rendeletet aláírt 

ATV: Már egy 1940-es tollal írja alá a kormányrendeleteket Orbán

24.HU: Orbán Viktor egy 1940-es évekbeli darabra cserélte a tollát

INFOSTART: Különleges ajándékot kapott Orbán Viktor

444.HU: Itt van Turcsány!

"Magyar kézbe magyar tollat" címmel:

MAGYAR HÍRLAP

DEMOKRATA

168 ÓRA

888

KISALFÖLD

MANDINER

HÍRTV

NYUGATI FÉNY

Köszönöm a figyelmet!

ELADÓ TOLLAK
Web Analytics