Töltőtoll és építészet

két Dupont töltőtoll

Dupont Paris Forever / From Paris with Love
A francia S.T. Dupont és a párizsi ékszerész, Philippe Tournaire közös vállalkozásaként született a From paris With Love és a Paris Forever névre keresztelt töltőtoll sorozat. E két tollat mutatom be az alábbiakban. A S.T. Dupont egy híres párizsi művésszel közösen készített ékszerészeti remekművet, amely a nagy sikerű Olympio töltőtoll alapján készült. A Paris Forever egy 31 darabból álló, limitált példányszámú széria, amelyet Philippe Tournaire francia ékszerész készített, aki megosztotta az S.T. Dupont-val a szeretett fővárosát ünneplő dizájn ötletét. A művész kezében az eredeti Olympio modell jelentős változáson ment keresztül, mivel a toll bronz teste, amelyet később 18K arannyal vontak be, egy emlékmű formáját öltötte magára, amelynek tetején a város ikonikus látnivalói állnak. A töltőtollhoz egy talapzatot is terveztek.

Paris Forever pen
A téglalap alakú kupak a talapzatban lévő nyílásba illeszkedik. A virágmotívum a toll testén is megismétlődik, mint egy antik fríz, de a fő díszítőelem a töltőtoll hegyén található, ahol Párizs szimbólumai jelennek meg, mindenekelőtt az Eiffel-torony, amelyet felfelé fordítva ábrázolnak a négy fő pilonjával; tetején egy hatszögletű platform található, amely Franciaország becenevére ("l'Hexagone") utal, a szabályos "hatoldalú" alakja miatt; felette Párizs néhány leghíresebb műemlékének másolatai láthatók, mint például a Notre-Dame, a Diadalív, az Opera, Haussmann épületei, középen pedig a Concorde téren álló obeliszk. Egészen érdekes, hogy a két épitesz, Georges Eug?ne Haussmann (1809-1891) es Hauszmann Alajos (1847-1926)  kortársak voltak, ugyanakkor nem sikerült forrást találnom arra vonatkozóan, hogy rokonok lettek volna.

A töltőtoll patronos és konverteres töltőrendszerrel felszerelt, közepes szélességű, 18K arany tollhegye van. Ebből a típusból nem találtam eladó darabot. 2012-ben 8095 Euróért volt kapható.

Szintén Duponthoz kapcsolódik a limitált kiadásású: "From Paris with Love" (Párizsból szeretettel). Az inspirációt Georges Eugéne Haussmann által tervezett párizsi épületei inspirálták.


from Paris with Love pen
Az egyik érdekes toll a város nagyszerű Haussmann-épületeinek egyik klasszikus sarokszerkezetét idézi meg.

A sárgarézből készült toll "Pierre de Paris" színei köszönnek vissza, a város romantikáját a felület finom részletei örökítik meg. A tolltestet tetőablakok díszítik, a tollkupakot pedig egy kupolás cink tetőszerkezetet mintáz, amelyet ikonikus párizsi tetőcserepek díszítenek. A gravírozott markolatrészektől és a párizsi utcatáblák részleteitől kezdve a toll boltívében csillámporba burkolt "D" betűs aláírásig igyekszik fokozni a párizsi életérzést.

A tollat egy exkluzív üveggömbben tárolhatjuk, amely egy fekete fa állványra van állítva párizsi égbolt dekorációval, valamint egy paddal és egy ledlámpával megvilágított miniatűr gázlámpával díszítették.


A "From Paris with Love" töltőtoll 599 darabra limitált példányszámban készült. A töltőtoll konverteres, hegye 18kt arany, amely F és M színben kapható 3500 Euró árban (nem nálam :).

ELADÓ TOLLAK
Web Analytics