- - NÓVUM

Egy fantompilóta töltőtolla / Chevignon

 

Létezik egy híres francia márka, amelynek számos termékén az 1957-es dátum olvasható. Bár a Charles Chevignon céget 1979-ben alapították, a sajátos visszadátumozás sem a termék eladóit, sem a vevőket nem igazán zavarja. A különös az, hogy ezzel az ellentmondással nem sokan foglalkoztak eddig, de a tompens.com utánajárt, ki is (vagy inkább ki nem) valójában Charles Chevignon? 

A Chevignon márka története

A töltőtollon olvasható Trade Mark 1957 kifejezés egy pillanatra engem is megzavart, de a töltőtoll karaktere jól látható módon nem az ötvenes évek végére emlékeztetett. Igyekeztem utánajárni annak, egyáltalán ki volt Charles Chevignon? Esetleg egy divatdiktátor? Vagy egy befektető? Sajnos sem a francia Wikipédia, sem a Chevignon cég ügyfélszolgálata, de még a mindent tudó OpenAI mesterséges intelligencia sem tudott semmit Charlesről. Végül a képtalálatok alapján, amin egy pilóta tekint önfeledt az égre, indított el a forrás felé. A céget Guy Azoulay alapította, akit Algériából a szülei 4 évesen vitték Franciaországba. A cégét 1979-ben alapította, a nagy ötlete az 1940-es és 1950-es retró divattermékek gyártása volt. Kopott bőrdzsekikkel kezdte. 1991-ben készült egy interjú vele a The Washington Post hasábjain, amiben a híres Sharon Waxman újságíró kérdezett rá a Chevignon mítoszra. A márkanévről az alapító ezt nyilatkozta:

1979-ben a cégnek névre volt szüksége. Azoulay valami franciásat akart, hogy a fogyasztók megismerkedjenek egy amerikai gondolattal.
- Ó, millió különböző cégnevet próbáltunk ki! - jegyzi meg nevetve - A Chevignon úgy hangzott, mint a régi Franciaország, és mégis vicces volt. Legalábbis szerintem vicces egy régi amerikai kabátot Chevignonnak hívni. Úgy hangzik, mint a régi Franciaország, de úgy is, mint a Chevrolet. Vagy Champion, vagy Chesterfields, mint a számtalan korabeli poszter, ami a raktárban szanaszét hevert.

A beszélgetésből kiderül, az 1957 akkor hogyan is került a termékekre:

- Charles Chevignon - az ügyfélkör által kreált mítosz szerint - pilóta volt, aki az amerikai légierővel repült Franciaország felszabadítására 1944-ben. Repült Koreában és az algériai háborúban is. Nem érzi egy kicsit tisztességtelennek ezt az egész felhajtást?
Nevet, és egy szarvasbőr dzsekit vesz elő, amelynek jobb mellrészére 1957 van hímezve.
- Nem érdekel, ha ez nem igaz. Hollywood igaz?

A kérdés csak az, mennyiben meríti ki a fogyasztó megtéveszésének esetét az, ha egy cég marketingfogásból visszadátumozza alapítási évét? Erre vonatkozó törvényt nem találtam, de ha Ön jogász, és tudja az erre vonatkozó szabályozást, írja meg!

A fenti beszélgetésen kívül egyéb utalást és forrást nem találtam a témával kapcsolatban. Az viszont erősen elgondolkodtató, hogy az eladó Chevignon tollak (bár nem egy gyakori írószer) rendre 1957-es gyártási évként vannak feltüntetve. A pontos gyártási dátumot viszont nem sikerült meghatároznom, de a többféle típusok közül ez lehet a legkorábbi, azaz 1980-as évek elején gyárthatták. Íme pár Chevignon töltőtoll darab:


Íme egy (már nem) eladó Chevignon toll a tompens oldalon.

A teljes angol cikk itt olvasható.

ELADÓ TOLLAK
Web Analytics