- - NÓVUM

Turcsány Antal történetete (II. rész)

Turcsány Antal töltőtoll gyáros portré

Turcsány Antalról szóló történet első részét itt olvashatja. Életének egyik legbizarrabb részéről egy 1935-ös cikk számol be. Itt röviden arról van szó, hogy 1933-ban egy rendőrség által beszervezett civil egy betörőbandát rávesz, hogy menjen be Turcsány Antal villájába a nyitott ajtókon, majd amikor beértek, hirtelen rendőrök jelentek meg mindenhonnan. A legfurcsább mondat: a villatulajdonost előtte "bizalmas úton távolították el hazulról." Az olvasó fantáziájára bízom, milyen egy bizalmas úton történő eltávolítás. Szintén furcsa, hogy minderről magát a belügyminisztert is tájékoztatni kellett. Íme a cikk:

 

1934 áprilisában a Magyarság folyóiratban találtam egy keretes írást Turcsány Antal újabb találmányáról: "Kereskedői körökben lázasan folynak a készülődések a májusban megnyitandó tavaszi vásárra. Ennek az évnek várható sok szenzációja közül elsősorban a magyar találmányok tartanak számot nagy érdeklődésre, melyek között a legtökéletesebbek egyike az az iparmüvészi porduktum, mely a művészi kisplasztikának a fényképésziparral való összekapcsolódásából született meg és amely Turcsány-Relief  néven kerül forgalomba.
A Turcsány-Relief-et ugyanaz a Turcsány Antal papirkereskedő cég készíti és hozza forgalomba, amely előbb külföldi töltőtollak importálásával tört magának utat, később pedig a legkitűnőbb töltőtollak hazai gyártásával tette nevét közismertté.
Iparos és kereskedő körökben az 1931. évi nemzetközi vásáron egyetlen magyar gyártmányú olcsó sokszorosító gépével keltett nagy feltűnést, amit most, ugylátszik, nyomon követ ez az újabb szabadalma. Turcsány-cég ezt az újabb magyar találmányát más különlegességeivel együtt bemutatja az idei vásáron." A Turcsány-relief készülékről a későbbiekben már nincs hír.

1935-ben a töltőtoll gyárát a Rákóczi út 15-be költözteti. E kisüzemről sok minden tudható: "19 spéciál, elektromos meghajtású szerszámgéppel heti 500 darab töltőtollat tud előállítani, ami az ország szükségletének a fele. Ez a kapacitás azonban könnyűszerrel az ötszörösére fokozható. Kollekciója kb. 150 különböző legmodernebb típusból áll. ? felveszik a versenyt a legjobb külföldi márkákkal, amellett lényegesen (25-50 százalékkal) olcsóbbak azoknál. A cég ezenkívül 10 éves garanciát ad, amit egyetlen külföldi gyár sem tesz meg. A magyar töltőtollak bizonyos alkatrészei (maga az aranytoll, azután a toll testének celluloid, galatit, elefántcsont nyersanyag) külföldi eredetűek, azonban a kész töltőtoll értékének így is 75 százaléka marad az országban." Ebből kiszámítható, hogy Magyarország töltőtoll szükséglete évi kb 50 000 darab.

1935 novemberében a Magyar Közgazdaságból tudhatjuk meg, Turcsány Antal hathatós lobbijának köszönhetően "nemrégiben vámot állapítottak meg a töltőtollakra. Ez az ármegállapítás azért történt, mert belföldön is elkezdtek töltőtollakat gyártani. A papírérdekeltségek már akkoriban erélyesen tiltakoztak ez ellen. Arról terjedtek el hírek a piacon, hogy ezeket a nemrégiben megállapított vámokat most újból emelni fogják. Ez a hir első pillanatra érthetetlennek tűnik fel, mert semmi indoka nincs és a magyar töltőtollgyártás megtalálhatja számításait a mai vámtételek mellett is." Ez a vám egyetlen vállalkozónak volt jó hír, Turcsány Antalnak. Valószínűleg sok ellenséget szerzett magának e kormányzati döntés kierőszakolásával.

Turcsány jótállási levél

1938-ban a Turcsány Kiadó "kövér kígyóként nyelte le az Arany János Nyomdát, de még nem emésztette meg" - szólt a korabeli cikk, mely némi képet ad Turcsány Antal kissé rafinált üzletpolitikájáról. A korabeli törvények szerint kiadói tevékenység csak szakképzettséggel végezhető, viszont Kft formában üzletvezetőként működtethető a kiadó, ha a szakképzett dolgozók száma legalább 20 fő. Az Arany János Nyomda létszáma épp elég volt, hogy Turcsány saját kiadójában mint szakképzetlen "kontár" nyomdász, tovább dolgozhasson.
"Szükségünk volt egymásra. Neki nem volt nyomdája, nekünk hiányzott a forgótőkénk. Életkérdés, hogy bőven el legyünk látva munkával." - indokolta az Arany János Nyomda az együttműködés okát.

A cikk hangsúlyozza, Turcsány remek üzletember, de nem nyomdász, viszont sok nyomdai munkát a saját "illegális" kiadójában végez. Egy bocsánakérő cikk 1938-ban jelenik meg, amiben megemlíti, hogy leégett az üzeme, a leadott tollak javításával csúszik. 1939-ben szabadalmat jegyeztet be egy különleges töltőtollról (Honi Ipar).


Ez a toll első olvasatra a mai "patronos" toll lehet, ami jelentősen megelőzi a korát. Patronos töltőtollal Magyarországon 1963-ban kezdtek el foglalkozni. Igaz, 1923-ban hasonló módszert már bejegyeztek az USÁban (sőt, U.S. Patent 426,758 alatt az Eagle üvegpatron találmányt jegyeztetett be), de nem voltak népszerűek.  Ugyanebben az évben nem részletezett módon rémhírterjesztésért letartóztatják (Az Újság, 1938. szept. 24). A letartóztatás valószínűleg összefügg a tűzesettel. Ettől a ponttól nem sokat tudunk Turcsány Antalról. 1941-ben a céget Kálmán veszi át, erről a Központi Értesítő-ben találtam bejegyzést. Sajnos semmilyen információt nem találtam arra vonatkozóan, hogy erre miért volt szükség.

A Fortepan képei között van egy Szervita téri Turcsány bolt, előtte három alak. Bár semmilyen bizonyíték nincs rá, valószínűsíthető, hogy a képen Turcsány Kálmán, Schönfeld Edit és Turcsány Antal látható. A kép 1941-ben készült.

A szaknévsor 1942-ben még az Üllői út 2 számot jelöli Turcsány otthonának. Hirdetései a háború alatt nem jelennek meg. 1943 januárjában megjelent egy másik gyártó a piacon: "Schuler József Rt. már az idei tavaszon teljes felkészültséggel és a lehető legnagyobb arányokban meg akarja kezdeni a töltőtollgyártást. Az arany hiányát kipróbált rozsdamentes acéllal pótolják, ami a célnak teljesen megfelel. A magyar töltőtoll nagyobb tömegben való gyártása lehetővé fogja tenni a mindenképpen versenyképes árakat is." (Honi Ipar, 1943.) Turcsány piacvesztése valószínűsíthető.

Egy 1943-as telefonkönyvben az alábbi üzletek vannak Turcsány birtokában:
Turcsány Antal k.f.t. papíráruháza és nyomdája, Üllői-út 2.
Töltőtollgyára és nagybani eladás, Rákóczi-út 15.
Töltőtoll speciális szaküzlete, IV Szervita-tér 10.
VII. Erzsébet-krt 16.
V. Szent István-krt 5.

Az 1945-ös telefonkönyvben Turcsány Antalt már nem találjuk, viszont Turcsány Kálmán töltőtoll, írószer és papíráru nagy- és kiskereskedése Erzsébet-krt 16. alatt van bejegyezve. Ugyanott, ahol Turcsány Antalé 1943-ban. 1946-ban semmi hír.

1947-től ismét a Rákóczi út 15 jelenik meg a szaknévsorban, viszont itt már csak Turcsány Kálmán neve jelenik meg, mint az ügyvezetője a cégnek.

Egy 1947-es Szabad Szóban fellelt hirdetés szerint ismét
Turcsány Antal Kft. Budapest, VIII., Rákóczi-út 15 alatt működteti töltőtoll és papírkereskedését, bár az ügyvezetője továbbra is Turcsányi Kálmán. Újdonság, hogy egy i betűvel toldotta meg a nevét.

1948-as telefonkönyv szerint viszont Kálmán És Antal szálak már "hivatalosan" is összeérnek
Turcsány Antal Kft. cége Budapest, VIII., Rákóczi-út 15. alatt van (csak), mint töltőtoll és papírkereskedés. Ügyvezetője viszont Turcsányi Kálmán.

1949 decemberében a budapesti távbeszélő névsorban Turcsány Antal a Rákóczi út 15 alatt találjuk még, viszont megjelent Turcsány Vera töltőtolljavító vállalkozásának a hirdetése a Szt István krt 5 alatt (előzően Antalnak volt itt üzlete). Egyetlen hirdetés jelent meg.

A Turcsány márkanév 1949-ben a Népszavában jelenik meg ismét egy apróhirdetésben, majd hosszú csend következik. 1960 szeptemberében egy apróhirdetésben Földeák töltőtoll szakmunkást keres a Nagymező u. 10-be. A többi hirdetéseiből úgy tűnik, mindennel foglalkozott Földeák: "öregbotok" adás-vétele, disznóbőr függönyök javítása, stb. Valószínűleg a kulákként megbélyegzett Turcsány ehhez a mindenes Földeákhoz került alkalmazásba, ugyanis 1965 február 5-én egy keretes hirdetés arról tudósít a Népszavában, hogy "Turcsány most a Nagymező u. 10-ben található".

A történet szála ennél a pontnál végleg eltűnik. Ekkor Turcsány Antal 74 éves. Igyekeztem megtalálni a leszármazottakat a világhálón. Sajnos az interneten fellelhető Turcsány, vagy Turcsányi nevű személyek nem hallottak Antalról.
Ezúton kérem azokat, akik esetleg rendelkeznek Turcsány Antallal kapcsolatban bármilyen további információval, vagy tárgyi emlékkel, jelentkezzenek! A Turcsány toll további képeit itt találja.

ELADÓ TOLLAK
Web Analytics