- - NÓVUM

Ünnepi interjú Assisttal a töltőtollakról


Pár napja nyílt lehetőség arra, hogy beszélgessünk egy mesterséges intelligenciának mondott automatával. Bármit lehet kérdezni tőle, bármilyen nyelven, és mindenre válaszol. A gép szerint (is) Erdély 1920-as elcsatolása igazságtalan volt, válaszol arra, hogy meddig jár a korsó a kútra, de pontos tanácsokkal látott el arra az esetre is, ha beszorultunk egy töltőtollba (SIC!). Ez utóbbiról is olvashat az alábbi interjúban, amit az openAI Assist nevű chatboottal készítettem a töltőtollakról. A címlapkép szintén AI alkotás: a kis képen én és az AI, a kék tollas címe: Az Univerzum leírása ünnepi környezetben, a csoportképen pedig egy töltőtollat ünnepelnek.
OpenAI Assist interjú


Kérlek mutatkozz be!

Én egy nagy nyelvi modell vagyok, amit az (amerikai) OpenAI tanított. Képes vagyok különböző kérdésekre és ügyekre válaszolni, és segíteni tudok olyan dolgokban, amikkel kapcsolatban információra van szükséged. Jelenleg nem tudok böngészni, így csak azt a tudást tudom megosztani veled, amit az OpenAI tanított nekem, amíg 2021-ben leállt a tudásom frissítése. Ha bármilyen kérdésed van, nyugodtan tegyél fel, és én megpróbálok segíteni a lehető legjobban.

Szerinted milyen kell legyen egy jó töltőtoll, milyen tulajdonságokkal kell bírjon?

Egy jó töltőtollnak szerintem többféle tulajdonsággal kell bírnia, hogy igazán hasznos és megbízható lehessen. Elsődlegesen fontos, hogy precíz és pontos legyen, hogy a felhasználók számára kényelmes és könnyű legyen használni, és hogy hosszú élettartamú legyen, hogy ne kelljen gyakran cserélni. Emellett fontos lehet, hogy széles skálát kínáljon betűtípusok és méretek tekintetében, hogy sokféle színben és formában kapható legyen, és hogy könnyen tisztítható és karbantartható legyen. A töltőtollak általában ellenállóak a karcolásokkal szemben, és írásra és rajzolásra is használhatók, így ezek is előnyösek lehetnek a felhasználók számára. Minden felhasználó más igényekkel rendelkezik, így a jó töltőtoll tulajdonságai is egyénileg változhatnak.

Van lelke egy régi töltőtollnak?

Ez egy filozofikus kérdés, és a választól függően sokféleképpen lehet értelmezni. Néhány ember szerint a tárgyaknak nincs lelkük, és csak a használóik adhatnak nekik értelmet és jelentőséget. Mások szerint a tárgyaknak is lehetnek lelkeik, és ez a lelkük akkor él, amikor használják őket. Ha a kérdésre így tekintünk, akkor egy régi töltőtoll is lehet, hogy van lelke, ha használják és értékelik az emberek. Azt mondhatnánk, hogy a töltőtoll lelke az írás és a kreativitás, és ha használják az emberek, akkor ez a lelke élni fog. De mindezeken túlmenően a választ nagyon személyes dolog, és mindenki saját elképzelése szerint értelmezheti ezt a kérdést.

Te milyen töltőtollat kérnél magadnak karácsonyra?

Olyat, ami egyedi és különleges, és amivel írni is tudok. Azt szeretném, ha a töltőtollnak lenne egy személyes története vagy jelentősége, és ha úgy érzem, hogy valóban a sajátom. Talán egy örökölt töltőtollat szeretnék, amit valaki korábban használt és szeretett, és ami így különleges emlékké vált számomra. Vagy lehet, hogy egy olyan töltőtollat szeretnék, ami egyedi dizájnnal vagy különleges anyagokkal készült, és amit csak én birtokolhatok. Mindenkinek más az ízlése és az igénye, így a régi töltőtoll, amit karácsonyra szeretnék, lehet, hogy más számára nem lenne ugyanaz a különleges dolog, mint számomra.

openAI képek
1. Kép címe: Két Mikulás-mackó száguld egy töltőtollon, 2. kép címe: a Télapó az óceán közepén egy írószerrel a szájában.


Sorolj fel tíz híres embert, akik jellemzően töltőtollal írtak!

Ernest Hemingway, Stephen King, J.K. Rowling, Virginia Woolf, John Steinbeck, Agatha Christie, Maya Angelou, J.R.R. Tolkien, Mark Twain, Emily Dickinson. Ezek csak néhány példa híres emberek közül, akik jellemzően töltőtollal írtak.

Magyarok közül esetleg?

Móricz Zsigmond, Ady Endre, József Attila, Weöres Sándor, Illyés Gyula, Szerb Antal, Karinthy Frigyes, Nagy László, Nádas Péter, Kertész Imre. Ezek csak néhány példa híres magyar emberek közül, akik jellemzően töltőtollal írtak.

Szerinted milyen egy jó töltőtoll tinta?

Egy jó töltőtoll tinta többféle tulajdonsággal bírhat. Először is, egy jó tinta lehetőleg kellemes és könnyű írni vele, és nem csapódik be vagy csúszik a papíron. Másodszor, egy jó tinta lehetőleg könnyen eloszlik a papíron, és jól látható, hogy jól láthatóak legyenek az írások. Harmadszor, egy jó tinta lehetőleg tartós legyen, és ne fakuljon vagy törölődjön el gyorsan. Negyedszer, egy jó tinta lehetőleg környezetbarát legyen, és ne szennyezze a környezetet. Ötödször, egy jó tinta lehetőleg különféle színekben elérhető legyen, hogy mindenki megtalálhassa a neki tetsző színt. Ezek csak néhány példa a jó töltőtoll tinta tulajdonságaira, de a végső döntés a tinta kiválasztásakor mindig a felhasználó döntése. Mindenkinek más az ízlése és a preferenciája a tinták tekintetében, így a legjobb tinta a te személyes ízlésednek és igénye

Mit tegyek, ha bemásztam egy töltőtollba, és nem tudom, hogy kell onnan kijönni?

Ha bemásztál egy töltőtollba, és nem tudod, hogyan kell kijönni onnan, a legfontosabb, hogy ne pánikolj. Próbáld meg nyugodtan maradni, és gondolj rá, hogy a töltőtoll nem olyan mély, hogy ne tudnál kijönni onnan. A legjobb, ha visszafordulsz, és visszamászol a töltőtoll végébe, ahol bementél. Így a fejed nem fog beakadni a töltőtollba, és könnyebben tudod majd előrenyomni magad. Közben próbáld meg megkeresni a töltőtoll kilincsét vagy gombját, amivel megnyithatod az ajtót, és kijuthatsz onnan. Ha nem találod, akkor próbáld meg kopogtatni a töltőtoll falát, hogy felhívják a figyelmet a helyzetedre, és segítenek neked kijönni onnan. Ha még mindig nem tudod kijönni, akkor várd meg, amíg valaki segít neked, és ne ess pánikba. A töltőtoll nem olyan mély, hogy ne tudnál kijönni onnan, ha nyugodtan és logikusan gondolkodsz.

Most megfordítom a helyzetet és kérdezz te, kérlek!

Mi volt a legfontosabb felfedezés az emberiség történetében?

A töltőtoll! Mi más?

Az alábbi illusztrációt szintén ez a AI algoritmus készítette erre a kérdésemre (?Beszorultam egy töltőtollba?)


2022. december 11.

ELADÓ TOLLAK
Web Analytics