- - NÓVUM

Egy Parker töltőtoll hamisítvány

Nemrég javításra kaptam egy csillogó, fém töltőtollat. Első látásra újszerű volt, az aranyozás és a csillogó részek hibátlanok voltak. A szívószerkezete nem illeszkedett pontosan a tollhoz, ez volt a baja. A hegye és formája szerint egy magát ezüst Parker Sonnetnek tartó tollról volt szó, viszont a márkája mégsem volt egyértelműen meghatározható. Mivel elég sok Parker Sonnet volt már a kezemben, elsőként a tolltest hányaveti mintázata volt a gyanús, valamint a rikító világossárga színe az arany(ozott) részeknél.

EGY HAMISÍTOTT PARKER TOLL

Később a hegyét szemügyre véve nehezen volt értelmezhető a használatlan, de kopottnak tűnő aranyozás, valamint a felirat gyenge minősége. Gyári hiba? Aligha. Tovább szemlélve a töltőtollat, a klipsz tollas mintázata erősítette bennem a gyanút, hogy a Sonnet Chiselled ezüst típustól, amire hasonlítani szeretne, eléggé távol esik. A bizonyosságot a toll kupakján lévőfelirat, illetve a Parker logó adta.

Egy közel százezer forintos toll minőségétől erősen távol állt a feliratozás minősége. Mivel az eredeti Parker toll ezüstből készült, ennél a tollnál nyomokban sem lelhető fel e fém. Szintén gagyi utánzat az F felirat a tollhegyet támasztó műanyag részen. Árulkodó jel a pontatlan illesztése a klipsznek. A szívószerkezetre már rá se nyomták, hogy Parker.

Az a kis gödör egy F betű akart lenni.

A toll hamisítvány jellege ellenére hétköznapi használatra alkalmas. Új szívószerkezetével várhatóan még évekig szolgálni fogja tulajdonosát.

Hamisított Parker toll

Természetesen ennél jobb hamisítvány is előfordulhat, ahol az említett jegyek nem érhetők tetten, így könnyen azt hihetnénk, eredeti tollat tartunk a kezünkbe. Egy, az interneten talált fotón egy kitűnő minőségű tollat mutatok be, amit szinte csak akkor tudunk azonosítani, ha mellé helyezzük az eredetit is.

Miután közöltem a tulajdonossal, hogy a töltőtoll egy hamisítvány, megkért, hogy erről a töltőtollak iránt érdeklődők táborát is tájékoztassam. Cserébe megkaptam a tollat ajándékba. Hegedűs Lászlónak ezúton is köszönöm. Ugyanakkor a tollra én sem tartok igényt, így akit nem zavar a toll hamisítvány jellege, megvásárolhatja két feltétellel: 1.) nem adja tovább eredetiként. 2.) Az összeget egy közhasznú alapítványnak fizeti be és erről tájékoztat. A postázást vállalom. Minőségi kifogást pedig nem emel. A toll amúgy szerkezetileg hibátlan.

FRISSÍTÉS: A Parker toll gazdára talált, Dr Mikó Gyula vásárolta meg. Köszönöm a vásárlást!

Sonnet Chiselled Silver

ELADÓ TOLLAK
Web Analytics