Montblanc utánzat egy aukciósház oldalán

Montblanc Tribute to the Mont Blanc Hommage hamisítvány

Gyakran keresnek fel azzal a kéréssel, hogy a megvásárlás előtt ítéljem meg az adott tollról, eredeti-e, vagy másolat. Másrészt, hogy az adott töltőtoll mennyit érhet.  Efféle kéréseknek nem szoktam eleget tenni, mivel nem tartom magamat szakértőnek, másrészt a becsüsség egy szakma, én pedig ezt a szakmát nem végeztem el, de azért láttam már sok mindent... A napokban egy kedves töltőtoll kedvelő ismerősöm ajánlotta figyelmembe azt a Montblanc tollat, amit egy neves aukciósház hirdetett meg. Erről az oldalról azt kell tudni, hogy az eladandó tételek felvételét szakképzett becsüsök végzik, akiktől természetes módon várná el a licitáló, hogy a kínálatukban kapható régiségek eredetiek (ellentétben az olyan online aukciós oldalakkal, ahol efféle ellenőrzés nincs).

Volt már szó hamisítványokról, épp a Montblanc tollak kapcsán írtam is erről, mennyire elterjedtek az online piacon. Viszont most találkoztam először ennél a cégnél olyan másolattal, amit eredetiként tüntetnek fel (vannak aukciós cégek, ahol ez gyakrabban történik). Ezért is kapott a toll 19 ajánlatot (jan. 20), és még négy nap van hátra... Szóval lesznek többen. Ha a toll tényleg eredeti lenne, az értéke akár hat számjegyű is lehetne. Viszont mint hamisítvány, nem sokat ér. Már az is sok érte, ahol épp tart a licit.

A másolat ráadásul nem egy rafinált munka. Ez a toll nem is replika, és hamisítvány sem, hanem inkább utánzat. Nem mondhatni, hogy szakértői szem kell hozzá, sok éves tapasztalat, hogy megállapítsuk, eredeti-e. Másrészt nem is szép másolat. Persze könnyű okoskodni úgy, hogy láthatjuk mellette az eredetit. Viszont ha a cég szakértője csak egy pillanatra bizonytalanodna el, pár kattintással tisztázhatná, hogy miképpen is néz ki egy eredeti Montblanc Tribute, vagy azt, hogy miképpen néz ki ennek a replika verziója.

Bízom benne, hogy a licit nyertese tisztában van azzal, hogy egy kínai Montblanc replikát fog kapni, amikor személyesen átveszi a tollat a cég székhelyén.
A tollat ezzel a szöveggel hirdetik: Mont Blanc toll, eredeti tokjában, szép állapotban.

UI. A licitzárás előtt 4 nappal jeleztem az aukciósháznak, hogy a toll nem eredeti, de ennek ellenére nem vonták vissza. A toll végül elkelt 42.000+20% jutalékért, azaz 50.400 Ft-ért. (https://www.darabanth.com/hu/gyorsarveres/362/kategoriak~Mutargy-papirregiseg-egyeb/Bolhapiac~500011/Mont-Blanc-toll-eredeti-tokjaban-szep-allapotban-h-13-5-cm~II2091552/)

darabanth

ELADÓ TOLLAK
Web Analytics