A fondorlatos szívószerkezetű Sheaffer Intrigue

Ezt már rég ki kellett volna találni… - ez a cím jutott az eszembe, amikor találkoztam ezzel a szuper aranyhegyű Sheaffer töltőtollal. Itt elsősorban arra az ötletre gondolok, hogy a dugattyús tollak szívószerkezetét egy konverterrel lehessen pótolni, de a tekerés mozdulatát a toll testén végezzük, szétszedés nélkül.

Sheaffer Intrigue

De vajon honnan is vették az ötletet az Intrigue márkanévhez? Ha a jelentését igeként alkalmazzuk a tollra, izgalmas értelmezéseket alkothatunk. Vegyük sorban, 8 féle jelentése van. 1. Ármánykodik. Ha jól működik a toll, nem gonoszkodik.  2. Áskálódik. Még nem találkoztam áskálódó tollal. Ez sem az. 3. Érdekel. Ez igaz.  4. Fejtörést okoz. Az első alkalommal valóban, ahogy igyekeztem szétszedni. 5. Fondorkodik. Ha provokálnám, nem kizárt. 6. Izgat. Még ha rezegne, de annak nem én vagyok a célcsoportja.  7. Kíváncsivá tesz. Már nem, mindent tudok róla. 8. Nyugtalanít. Minden nagyobb értékű tárgy nyugtalanit: hova tettem, elhagytam-e, nehogy leejtsem. Főnévként jellemzően cselszövés, bonyadalom, intrika a jelentése. Egyelőre nem tapasztaltam ezeket. Talán a szerkezetére lennének jellemzőek e főnevek?

 

Pedig nem tűnik nagy ötletnek. A dugattyús tollaknak a gyenge pontja a dugattyú kopása, rosszabb esetben a henger torzulása (tágulás), amikor többnyire hő hatására a henger kiszélesedik (főleg, ha szűk a dugattyú, lágy a műanyag). Ilyenkor szerencsés esetben a toll szétszedhető, a dugattyú cseréjével újra használható a toll. Bár nem vagyok híve az eldobható alkatrészeknek, a Sheaffer Intrigue töltőtoll konvertert aligha szükséges sűrűbben cserélni, mint a fogkefét. Ugyanakkor nem a konvertert kell csavargatni a tolltest lecsavarása után, hanem - mint egy klasszikus dugattyús tollnál -  a végén kell tekerni, miután egy kis „pöcköt” egy elegáns, fémes kattanással kihúztunk.

Sheaffer Intrigue

A szerkezetet annyira mégsem sikerült tökéletesíteni (vagy épp szándékosan nem), mivel a konverter tekerős részének a kialakítása elég speciális. A koronás bevágás kapcsolódik a toll mechanikájához, amivel a forgatási energiát átviszi a konverterbe.

Mint a képen is látható, a konverter és a Sheaffer patron azonos méretű, azaz a konvertert könnyen kicserélhetjük Sheaffer patronra. Sajnos más patront nem tudunk passzentosan a tárba helyezni.

A toll részben fémből, részben műanyagból készült. A menetes részt – hogy a tervezője az örökkévalóságtól megóvja a toll hibátlan működését, műanyagból gyártották, ami egy óvatlan túlhúzás esetén eltörhet. Hogy ez nagyobb eséllyel be is következzen, az átlagnál vékonyabb műanyaggal oldották meg.

A tollakat 2000 és 2002 között gyártották, jellemzően 14k arany heggyel.

 

ELADÓ TOLLAK
Web Analytics