- - NÓVUM

A hamisított Montblanc töltőtoll jellemzői

Az alábbiakban segítséget szeretnék adni azoknak a vásárlóknak, illetve Montblanc töltőtoll tulajdonosoknak, akik nem tudják pontosan, hogy a birtokolt, vagy megvásárolni kívánt töltőtoll eredeti-e vagy hamis. A Montblanc tollak között sajnos igen sok a hamisítvány, melyet többnyire Kínából hoznak. Némelyiket "becsületesen" replikaként árulják, de a vásárlást követően már könnyen abba a kísértésbe eshet a tulajdonos, hogy eredetiként adja tovább, ugyanis a replika tollakra nem írják rá, hogy másolat. Ezért e tollak megnevezése sem egyszerű. A másolatok között vannak jó minőségűek, de majdnem mindegyik hibádzik valahol. Hogyan állapítsuk meg egy Montblanc tollról, hogy hamisítvány?
Tegye próbára magát! Önt leszólítja egy úriember Budapesten, a Rákóczi téren, és eladásra kínálja az alábbi Montblanc Stalwalker tollat bagó 40 000 forintért. Megvenné? Vagy tovább sietne? Kattintson a BŐVEBBEN-re a kép alatt, és kiderül, helyesen cselekedett-e.

 

Ha Ön kiadott volna ezért 40 000 Ft-ot, akkor Ön nagyon jó üzletet kötött volna, mert a fenti toll eredeti. Valljuk be, az efféle alkalmi üzlet nem gyakori. De mi különbözteti meg a hamisítványtól az eredetit? Az első árulkodó jel a toll ára kell legyen, bár a hamisítványnak is sokszor az eredetivel megegyező az ára. A lenti weboldal 92%-os kedvezményt kínál Montblanc tollra. Sem az eredeti ár, sem az akciós ár nem reális. A toll pedig hamisítvány. Akkor már jobb, ha a Rákóczi téren próbálkozunk :)

Nemrég egy Stalwalker utánzattal találkoztam egy Chopin emlékére készített toll dobozában. Ez a párosítás eleve nem stimmelt, mivel a két típus egymással nem kompatibilis.

A doboza mindenesetre megtévesztésig hasonlított az eredetire. Viszont a Chopin toll már egészen másképpen néz ki. Fent a hamisítvány, alul az eredeti látható.

Közelebbről elemezve a hamisított Stalwalker toll egyes árulkodó részei más Montblanc hamisítványok leleplezésére is alkalmasak. Elsőre a töltőtoll hegyét vizsgáljuk meg, ugyanis ha pusztán ilyen (alsó kép) hegyet találunk a tollba, biztosra vehetjük, nem eredeti tollal van dolgunk.

E tollhegy nem is tekinthető hamisítványnak, de még replikának sem, mert gyakorlatilag semmi köze a Montblanc tollhegyhez. A Stalwalker eredeti hegye ugyanis az alábbi képen látható formában néz ki.

Megjegyzem, találkoztam már olyan eredeti Montblanc tollal, melynek a hegye volt "mezei" iridium point-os (valószínűleg az eredeti hegy tönkre ment, egy új beszerzése pedig nagyon drága lehetett). Olyan is előfordul, hogy a tollból csak a hegy volt eredeti, minden más replika. Ugyanakkor ezek az esetek igen ritkák. A hamis Montblanc tollakra (és órákra is) egységesen el lehet mondani, nem tökéletesek.

A fenti képen a klipsz rész nem egészen sima, a fém felület nincs tökéletesen síkban. Rücskös kissé.
Az eredeti toll minden részlete precíz. Lásd alsó kép.

A betűk, illesztések a hamisított tollon nem tiszták, felfedezhetők apró hibák (alsó képek).

A tollon felfedezhető szériaszám senkit ne vakítson el. Technikailag nem nehéz rátenni.

Az alsó képen egy Montblanc konverter recéinek az elbénázott találkozásánál (vagyis nem-találkozásánál) érhetjük tetten a hamis voltát.

Ilyen hibával egy eredeti Montblanc tollon nem találkozhatunk (lásd alsó kép). Nyíllal jelöltem azokat a helyeket, melyekről előzően említést tettem. Az eredeti toll illesztései tökéletesek, a fémrész precízen kidolgozott. A legkisebb hibájú tollat a gyár ki sem engedi a kapun.

A hamisított toll is képes az írásra. Többnyire. Fogása, súlya olyan, mint az eredetinek. Az írásélmény viszont már halványabb. Legalábbis e Stalwalker hamisítvány e téren nagyon gyengére sikeredett.

 

ELADÓ TOLLAK
Web Analytics