Gandhi töltőtoll 5.75 millióért

Nem ez az első alkalom, hogy a Mont Blanc egy híres személyiség emlékére készít limitált példányszámban drága, exkluzív töltőtollat. Ebben az esetben némi ellentmondást fedezhetünk fel Gandhi értékrendje és a német luxuscikkeket gyártó Mont Blanc által képviselt értékszemlélet között, de a kontraszt nem újszerű. Ezt az ellentmondást már sikerült kiéleznie a gyártónak akkor, amikor Marcel Proust emlékére készített limitált példányszámú, ródium bevonatú 18k-os töltőtollat a Mont Blanc, hiszen tudvalevő, hogy Proust egyszerű Sergent-Major tollhegyekkel írt, melyek a legolcsóbb típusok voltak a századforduló környékén. A vésett, aranyozott Hemingway töltőtoll szintén nincs szoros kapcsolatban azzal, hogy az író egyszerű ceruzákkal írta regényeit.

 


Gandhi exkluzív, luxus emléktollat szerencsés esetben 5.75 millió Ft környékén vásárolhatjuk meg (a nem limitáltból már 300-400 ezer Ft-ért kapunk használtat). A toll számos szimbólumot rejt. A kupak vége: Gandhi orsója, a fehér szín: az igazság és béke, a mandarin gránát drágakő: az indiai zászló, a 3000 példány: Gandhi követőinek száma, egy nyolc méteres feltekert aranyszál: a Mahátma szövő-fonó tevékenysége.

 

Gandhi korabeli írószer használati szokásaira jellemző volt a puritánság. Nád tollat, olcsó, vagy már kidobott ceruzát használt írásra. Unokája, Arun szerint megtörtént, hogy az utcán talált ceruza csonkot otthon hegyezett ki, mivel volt benne még pár centi hasznosítható grafit. Aki kiadna egy Gandhi tollra ennyi pénzt, Ferenc pápa szavaival ? és valószínűleg Gandhi egyetértésével - az jobban teszi, ha nagy részét szétosztja a szegények között, a maradékból pedig vásárol egy remek antik töltőtollat.

 

ELADÓ TOLLAK
Web Analytics