- - NÓVUM

Szerelmes levél pályázat

Írj vagy küldj egy szerelmes levelet és nyerj!

Egy szerelmes levél két dologra alkalmas (vagy alkalmatlan). A címzett meghódítására, valamint arra, hogy múlhatatlan emléket őrizzen sajátos, szerelmes elmeállapotunkról a későbbi, józan időnkre. Ugyanis a szerelmes levél jobb esetben transzállapotunk szüleménye. E transzállapot elmúltával pedig találkozhatunk azzal a ritkán látott ismeretlennel, akit szerelmes én-nek hívnak.

Pályázati feltételek:
a levél legyen:
- szerelmes
- kézzel írott
- olvasható
- legalább 30 szavas
- magyar nyelvű

A levél lehet fiktív, valós, illetve prózai, verses, kalligrafikus. Amennyiben egy történet is kapcsolódik a levélhez (hatástörténet), csatolja a kép mellé!

A szerelmes levelet alkalmas felbontásban beszkennelve, illetve lefotózva küldje el csatolmányként az alábbi email címre: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A legjobb szerelmes levelek az Antik töltőtollak weblapon és facebook oldalán jelennek majd meg!


A közönségdíjat feb. 5 és 14 között a legtöbb lájkot kapott mű kapja.

Határidő: 2014. február 12.
Nyilvánossá tétel: február 5-t?l

Eredményhirdetés:

2014. február 14.

Szerelmes levél
Vannak ?speciális? szerelmes levelek, melyek sebészi pontossággal és különös józansággal, tudatossággal íródtak. Céljuk a hatás elérése. A recept: jól szabott retorikai váz, válogatott kifejezések, költészet, idézetek. Ínyencek a tudományos pszichológia legújabb vívmányaival is fűszerezik a levelet.

A spontán szerelmes leveleket a lendület és a szenvedély fűti. E két tulajdonságot egyedül a kézírás tudja megjeleníteni. Egy gépelt szövegnél legfeljebb a billentyűelütésekből tudunk következtetni az érzelmekre, de az elég csúnyán néz ki, amikor a legfontpsabb szavakat félreütjük... A flexibilis hegyű töltőtoll különösen alkalmas a szenvedélyek megjelenítésére, hiszen amikor nyomatékosítjuk a mondandónkat, erősebben megnyomjuk az íróeszközt, amitől vastagabban jelenik meg az írásunk vonala.

Mire van szükségünk a levélíráshoz? Először is lelki indítékra. Zseniálisak kell legyünk ahhoz, hogy csupán értelműnk kalapáljon össze egy beretvaéles szerelmes levelet. Ugyanakkor egy jó szerelmes levél előbb-utóbb megtalálja gazdáját. Saját történetem jutott az eszembe: kamaszkorom délutánján történt, a gimnáziumi évek derekán. A célszeméllyel történő gyakori vizuális kontaktus bátorított arra, hogy szerelmes levél írására vállalkozzak. Ahogy lenni szokott, a többszöri próbálkozásom összetépett papírfecnikbe vetélt. Nem akart világra jönni a . Végső elkeseredésemben az egyik barátom segítségét kértem, aki hideg hangon szenvedélyes szavakat diktált a tollamba. Világos volt számomra: a hatása nem nekem fog szólni, de a levelet átadtam. A hatás elmaradt. A húsleves jól volt elkészítve, de hideg maradt. Utolsó lehetőségként egy szenvedélyes beszédben bevallottam a hölgynek, a levelet nem én írtam, vagyis aki nem tetszett benne, az nem én vagyok.

A szerelmes levél megírására szükségünk van még inspiratív helyre, egy jó tollra, és időt álló papírra. Egy igazi szerelmes levelet papírra kell írni. Minden adott? Ülsz a papír felett gyöngyöző fejjel, és egy sor sem jelenik meg előtted? Az alábbi újságcikk talán lendületet ad:

Így írj szerelmes levelet!

Mindegy, hogy több éve boldog párkapcsolatban élünk, vagy egy friss szerelem köszönt be az életünkbe, a szerelmes levelek jó lehetőséget kínálnak, hogy tisztázzuk saját érzelmeinket. Ezek a levelek akár az egész életünk során végig kísérhetnek, és segíthetnek emlékezni. Próbáld ki, nem is olyan nehéz az érzéseket papírra vetni, mint ahogy gondolod. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

1. A környezet
Ahhoz, hogy szerelmes levelet tudjunk írni, szükség van a megfelelő hangulatra. Húzódjunk vissza egy csendes, meghitt helyre, gondoskodjunk lágy zenéről és halvány fényekről. Hagyjuk magunkat elmerülni a gondolatainkban. Idézzük fel levelünk címzettjét, a hangját, az illatát, a mosolyát. Így személyes és bensőséges dolgokat tudunk majd megfogalmazni.

2. Küllem
A szerelmes levelet mindig szép, tiszta, sima papírra írjuk. A szamárfüles, gyűrött lap éppolyan hiba, mint a díszes keret, vagy akár a lila betűszín. Egy egyszerű fehér, vagy bézsszínű papír a legmegfelelőbb választás.

3. Formalitás
Levelünkre mindig írjunk dátumot, hogy később is tudni mikor készült, így könnyebben emlékszünk majd vissza rá akár évek elmúltával is. Kezdjük mindig egy közvetlen, informális megszólítással, majd következzen a kedvesünk keresztneve. Írjunk helyesen!

4. A kifejezésmód
Ne próbáljunk meg erőltetett irodalmisággal fogalmazni. A szerelmes levélnek a lehető legtermészetesebbnek kell hatnia, ahelyett, hogy banálisnak tűnne. Úgy válasszuk ki a szavakat, hogy ne hangozzanak idegenül. Kivéve természetesen, ha idézzük valakinek a gondolatait, ilyenkor azonban a szerzőt is meg kell említenünk, különben úgy tűnhet, mintha másvalaki szavaival próbálnánk "eladni" önmagunkat.

5. A kezdet
Természetesen mindig ez a legnehezebb. Miért ne indíthatnánk egy bókkal? Azt mindenki szereti, persze csak akkor, ha komoly és nem hangzik túlságosan szentimentálisan. Ahelyett, hogy a "szemeid akár a csillagok" közhellyel próbálkoznánk, megnyerő lehet az apró szerethető hibák említése, például egy anyajegy, vagy egy kedvesen bosszantó szokás.

6. A tartalom
Egy szerelmes levelet csak egyszer kell elkezdeni, de számtalan tartalommal tölthetjük meg azt. Idézhetünk költőktől, filmekből, dalokból, ugyanis rengeteg művész próbálkozott előttünk szerelmes üzenetet megfogalmazásával. Ami azonban nagyon fontos, hogy az átvett tartalmak passzoljanak a levél írójához, és a címzetthez is.

7. A zárás
Semmi esetre se írjuk levelünk végére, hogy "Várom válaszod!". Ki kell várnunk, hogy imádottunk magától reagáljon a levelünkben megvallott érzelmeinkre. Egy egyszerű, szerelmes búcsúzás a legmegfelelőbb befejezése érzelmi kitárulkozásunknak. Ha azonban semmi sem jut eszünkbe, válasszuk a bűvös szót. Egyszerűbb és szebb talán nem is létezik.

   
   
ELADÓ TOLLAK
Web Analytics