PAX töltőtoll restaurálása

Az Antik Töltőtollak honlapon eddig nem szerepelt magyar gyártmányú töltőtoll. Eddig. Az alábbiakban bemutatom az első darabot. Évekkel ezelőtt, a belvárosban találtam rá egy lomtalanítás-romhalmaz szélén erre a Pax típusú magyar töltőtollra. Csak a kupakja látszott ki egy lyukas cipőből. Onnan integetett felém, kétségbeesetten. Rövid, helyszíni vizsgálatot követően ? nem volt törött ? hazavittem, majd betettem a fiókomba, a többi roncs töltőtollak közé, hogy majd jó lesz valamikor, valamire. Pár napja, alkatrészt keresve találtam ismét rá (integetett ismét, de talán már türelmetlenebbül), és ekkor született meg bennem az elhatározás, hogy megpróbálom restaurálni ezt a régi töltőtollat, bár tudtam, az értékéhez képest ez elég sok időbe (munkaórába) fog telni.

Mivel törés nem volt rajta, a szívószerkezet cseréje tűnt a legnagyobb feladatnak. Az ilyen régi tollak szétszedése elég kockázatos (ha egyáltalán szét lehet szedni). A menet olyan erősen beragadhat, hogy feszítéskor könnyen eltörik a tolltest. Ha eltörik, elreped, akkor sem reménytelen a helyzet, de ez egy másik fejezet. A hegy kiszedése is fokozott óvatosságot igényel. Sajnos a tollhegyre sem aranyozás, sem egyéb védőréteg nem került, de a rozsdásodása nem volt vészes, viszont hegyére ejthették, a vége nagyon picit elgörbült. Újra kellett csiszolnom. A megkövesedett tintamaradványok, rozsdafoltok és karcok eltüntetése elég pepecs munka. Egyetlen részét kellett cserélni a töltőtollnak: a szívószerkezet dugattyújának a fejét. Szinte szétporladt. Ezt nagyon pontosan le kellett gyártanom. A kupak fém klipszén gondolkodtam egy cseppet: tükörfényesre polírozzam, vagy hagyjak rajta egy kis időnyomot (korróziót). Mivel a tolltest belső részét nem kívántam újra festeni (ahol a tinta lesz, a narancssárga rész), ennek a belső kopottságnak a párjaként hagytam meg kissé kopottnak a klipszet.

Az egyes darabok felújítása után már csak az összeszerelés volt hátra. A menetes rész visszacsavarásakor is elpattanhat a tolltest (és ezzel az agyunk egyetlen idegszála is). A türelmes munka meghozta gyümölcsét: egy restaurált PAX töltőtoll a hatvanas évekből.

Szentendre adott otthont 1956-ban a Pevdi gyárnak (Pest megyei Vegyi és Divatcikkipari Vállalat), 1962-ben kezdte el a töltőtoll gyártást. Sajnos a 49-es szám alapján nem sikerült azonosítanom a toll gyártási évét, nem kizárt, hogy az első darabok egyike a toll. És mivel épp egy korabeli tintám is volt, e történelmi találkozásról közös fotó is készült.

Ha Önnek is van hasonló állapotú töltőtolla, kérjen árajánlatot a restaurálására!

ELADÓ TOLLAK
Web Analytics