Egy csillag árnyéka
Ilie Nastase töltőtoll (dicső múlt, piszkos jelen)Szokatlan módon még élő híresség, Ilie Năstase (e. Ilije Nösztásze) tiszteletére készített töltőtollat az olasz Montegrappa cég. Románia teniszcsillaga az 1970-es években Ion Tiriac-kal (e. Jon Ciriák) együtt megnyerte a Roland Garros férfi páros versenyt és háromszor eljutottak a Davis-kupa döntőjéig. Nastase az 1970-es és 1980-as években több mint száz tornagyőzelmet aratott egyesben és párosban, korának egyik leggyorsabb játékosa volt, aki erős szerváiról és zseniális ütéseiről volt híres, játék közben pedig a közönséget is szórakoztatta. Románia csillagának közelmúltja viszont már nem annyira ragyogó. Több év börtön is várhat rá.

Ilie Nastase töltőtoll / fountain pen

 

1971-ben Nicolae Ceausescu is fogadta személyesen és a Munka Érdemrend legmagasabb kitüntetését vehette át tőle, mint hadnagy. Ennek tiszteletére a haját is levágatta (félig). Mellette a kitüntetését igazgató Ion Tiriac (későbbi bankár).

Ilie nastase és Nicolae Ceausescu

A közelmúltban viszont a botrányai miatt került címlapokra a tenisz-sztár. 2010-ben a Gandul című román újságnak adott interjúban kijelentette, hogy ha ő Románia államfője lenne, a romániai romákat a székelyföldi Hargita megyébe telepítené, mert így megváltozna a régió etnikai aránya is. Miután ezért a diszkriminációellenes tanács pénzbüntetésre ítélte (kemény 41.300 Ft-nak megfelelő lejre), a bírságot feltételhez kötötte a milliárdos csillag: ?Tőkés Lászlót zárják börtönbe". Nastase szerint ugyanis az EP akkori RMDSZ képviselője folyamatosan sértegette a románokat, és szerinte megengedhetetlen az a korábbi nyilatkozata, miszerint december 1-je, a románok nemzeti ünnepe gyásznap a magyarok számára.

Ilie Nastase past and present

Mindezek ellenére 2016-ban Klaus Iohannis államfőtől Románia Csillaga érdemrend kitüntetést kapott. Jó hírét nyugatra is vitte. 2017-ben Ilie Nastasét kitiltották a wimbledoni tenisztorna területéről rasszista és szexista kijelentései miatt, ugyanis az akkor állapotos Serena Williams-szel kapcsolatban Nastase jól hallhatóan megjegyezte: ?Lássuk, milyen színű baba lesz. Tejcsoki??. Később Anne Keothavongot, a brit csapat szakvezetőjét sértette meg, a közös fotózás alatt arról érdeklődve a férjezett és második gyermekét váró nőnél, hogy a szálloda melyik szobájában lakik? ?Továbbra is vonzzuk egymást? ? tette hozzá a 70 éves Nastase.
2018-ban erősen ittas vezetés miatt elvették három hónapra a jogosítványát (Nastase saját bevallása szerint 30 éves koráig nem ivott alkoholt), majd órákkal később a piroson hajtott át egy robogóval. Ezekért akár öt év börtönt is kaphat.A töltőtollról


A korabeli teniszütők fából készültek, erre hajaz a tolltest farésze, ezen olvasható piros színnel a teniszező aláírása. A klipsz szintén egy teniszütőt formáz, az alatta lévő kupak rész bőrcsíkkal körbe fonva, miképpen a teniszütő nyele készült hasonlóképpen annak idején. A tollhegy előtti háromszínű gyűrű Nastase kedvenc, a román nemzeti színekből álló karkötőjére emlékeztet. A töltőtoll tok pedig a sportoló teniszütő tokjának a kicsinyített másolata. 780 számozott darab készült a tollból, jelenleg egymillió forintért lehet kapni darabját. Magyarországon még nem találkoztam ezzel a tollal.

nastase töltőtoll

ELADÓ TOLLAK
Web Analytics