- - NÓVUM

A tollhegy javítása
(töltőtoll, vagy golyóstoll javítása itt)

Fehér József: Töltőtoll és csavatirón javítások szakszerű vállalása (részlet)
1928

1. Vastagon, vagy vékonyan ír. Ilyen panasznál elsősorban azt vizsgáljuk, hogy az írásnál nem-e a toll tulajdonosa nyomja erősen a tollat? Mert ha a toll vékonyírású és a panasza az, hogy a toll vastagon ír, akkor a hiba az, hogy a toll tulajdonosa túlságosan nyomja a tollat. Ebben az esetben kissé meg kell keményíteni, hogy a nyomásnak ellent álljon. Vékonyabban fog írni.

2.Tollhegycsiszolás. Ha a toll hegyén még van irídium, akkor érdemes csiszoltatni. Ha azonban nincsen rajta, akkor le kell beszélni a javíttatót, mert ha irídium nélküli tollat csiszoltatunk, a vevő nem mindig tudja, hogy az arany puha fém és egy-két hét múltán ismét vastagon fog írni a tolla és ezért a kereskedőt okolja. Ezt azért említettem meg, mert sokszor azért is vastagon ír a toll, mert a toll hegye kopott.
3. Elhajlott tollak. Ha a tollhegy közvetlen az irídium alatt, tehát ott van elgörbülve, ahol a sárga (arany) rész a fehér, (irídium) résszel van összeforrasztva, tehát itt van a toll elhajolva, felelősséggel javításra vállalni nem szabad, mert az iridium toll vissza hajlításánál könnyen letörik és a vevő jogosan követelhet új tollhegyet, mondván, azért adta szakértőhöz a tollát, hogy ilyen elő ne forduljon. Ha azonban nem az irídiumos résznél, hanem csak az arany rész van elhajolva, lehet vállalni.
Töltőtoll tollhegy javítása

4. Tollhegyek, javítása. Fém és üveg tollhegyeket azok olcsósága miatt javítani nem érdemes.
5. Csiszolás. Ha a tollon az irídium rajta van és csak csiszoltatni akarják, ezt lehet vállalni, de pontosan meg kell jelölni, hogy milyenre? Nem elég tehát annyit jelezni, hogy: "csiszolás". A csiszolásokat meg lehet csinálni anélkül, hogy az irídium romlana a tollon.
6. Tollegyenesítés. Mindenekelőtt alaposan megvizsgálandó, hogy a tollhegy nincsen-e megrepedve? Repedt tollat nem érdemes csak összeforrasztás után javítani.
7. Irídium elhajlás. Ezt igen nehéz megjavítani, mert nem mindig sikerül. Az irídium javításokat csak felelősség nélkül szabad vállalni.
8. Puhítás, keményítés. Aranytollak puhítását és keményítését minden további nélkül lehet vállalni.

 


 

ELADÓ TOLLAK
Web Analytics