- - NÓVUM

Golyóálló tinta Amerikából

Noolder's Ink Company a világ legkisebb olyan tintagyártója, ami a legtöbb színű tintát állítja elő. A forgalomban lévő töltőtolltinták színválasztéka meghaladja a 100-at. Nathan Tardif, a cég vezetjőe és mindenese, mindemellett az öntörvényű személyiségéből adódóan politizál is (demokrata). Az amerikai politikai paletta kétpólusú, amiből az is következik, a politikailag elkötelezett vásárlók felét ezzel elveszíti, a másik felét viszont megnyeri.

Noodler's töltőtol tinta

A piaci részesedése szorosan függ a töltőtollakat használók számával, ez pedig a töltőtoll piacra van hatással. A globális töltőtoll piac évi 1 milliárd dollár (2009-es adat), becslések szerint elérheti a másfél milliárd dollárt. Hogy miképpen lehetséges a folyamatos digitalizáció korszakában e fejlődés, elsősorban a kínai piac felszívó erejében keresendő a válasz. Kínában a kézírás évezredes hagyománya a legfőbb pillére a forgalom növekedésnek, amit elősegít Kína egyre jobban kereső társadalma. Ezt igazolja az az adat is, hogy a luxuscikkek globális forgalma stagnál évek óta.


Tardif a tinták készítésében is úttörő szerepet kíván játszani a konkurensekkel szemben. Folyamatosan kísérletezik elsősorban a toll színének tartóssága terén, de legfőképpen a pH semleges, ugyanakkor időtálló technikán. Tintái között találunk  golyóálló, örök, fagyálló és sarkvidéki típusokat is. Politikai tintái között a CCCP RIP és a 54. masshachusettsi gyalogezred márkanevű is szerepel. A tintáinak időtállóságába akkora bizalmat vetett, hogy még 2003-ban 1000 dolláros díjat ajánlott fel annak, aki bármilyen módszerrel képes egy csekkről eltávolítani a Noodler's két golyó- és fagyálló büszkeségét, a Bulletproof Blacket és a Polar Blue-t. Hosszú ideig nem történt semmi, aztán néhány évvel később, mint a mesében, a Yale Egyetem egyik mesterszakos fizikus hallgatója, bizonyos Nicholas Masluk elfogadta a kihívást, és az Ebayen néhány száz dollárért összevadászott alkatrészekből eszkábált egy kézműves lézerkészüléket, ami végül kihozta a Noodler's atombiztosként hirdetett tintáit a papírból. Tardif ahelyett, hogy megsértődött volna, összeállt Maslukkal, és közösen kifejlesztettek egy olyan tintát, az örvös halkapó nevű madárról elnevezett Bad Belted Kingfishert, ami immár a lézeres tintaeltávolítási kísérleteknek is ellenáll.

A legfurcsább toll tintát a FED elnökének címezte: Amikor sok papírt kell gyorsan kinyomtatni, a tintának 1-2 másodperc alatt meg kell száradnia! Ahhoz, hogy a tizedesjegykek és a vesszők felvonulhassanak a Wall Street és a Broad Street sarkán, sokkal több tinta kell majd. A tinta jövőbeni ára: 12,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000 dollár? (12x1030, azaz 12 kvintillió). A címke tetejére pedig a biztonság kedvéért odabiggyesztette: Made in USA for now. Vagyis hogy a tinta az Egyesült Államokban készül - egyelőre. 

ELADÓ TOLLAK
Web Analytics