- - NÓVUM

Grácia, a magyar szépség

Grácia magyar töltőtoll

Nemrég sikerült szert tennem egy magyar női töltőtollra pár román Flaro tollért cserébe. Az öreglány mély ráncait a hétvégén sikerült felvarrnom. A toll dugattyúja megkövesedett állapotban volt.
A töltőtoll a kupakján Grácia felirattal, a tolltesten egy körbe helyezett Sz felirattal azonosítja magát. Az Sz talán a toll gyártójának a neve lehet. Sajnos sem a gyártót, sem a gyártási évet nem sikerült azonosítanom (aki ebben tud segíteni, kérem írjon). A toll külalakja leginkább a "hálós Parker"-re hasonlít, melynek gyártási ideje 1936.

Parker töltőtoll
Vagyis 1937 utáni toll lehet (1961-es, pontosan, lásd a frissítést). A Parkertől külsőleg leginkább a szívószerkezet kupakja különbözteti meg. A vége egy rézkúpot is kapott. A toll keskenyebb is pár milliméterrel. A lupak toll-mintájú klipsze viszont erősen a Parkerre hajaz.


Grácia töltőtoll
A toll hegye aranyozott Duroflex 4 felirattal, a toll végén az irídiumot visszahajlított lemez helyettesíti. A tollhegy gyártási helye is ismeretlen. Valószínűleg budapesti. A tollhegy mérsékelten flexibilis. A szívószerkezete szintén felújítva.

Grácia magyar töltőtoll

FRISSÍTÉS!

Sikerült egy rövid cikket találnom egy 1961-es Népszavában, amiből megtudatjuk, hogy a tollat 1961 őszén kezdte el gyártani a KKSZ (Kultúrcikk Kisipari Szövetkezet).

 

ELADÓ TOLLAK
Web Analytics