- - NÓVUM

 Omas, egy legenda vége

1925-ben OMAS néven jött létre az egyik nagy, olasz történelmi töltőtoll márka. A fényes pálya az alapító halála után kezdett lefele ívelni, majd 2000-ben a francia Louis Vuitton vásárolta meg öröklés útján, de a veszteséges céget 2007-ben egy kínai befektetés megvette meg, majd tovább adta egy másik kínai cégnek, 2015-ben felszámolás indult el a céggel szemben, 2016 január hónapban a cég megszűnt.

Omas töltőtoll


OMAS jelentése egy rövidítés, melyben az alapító neve is benne van: Officina Meccanica Armando Simoni, aki ebonit alkalmazásával készítette el a változatos stílusú OMAS tollakat, de az anyag jellegéből adódó visszafogott színhasználat hamar gátat vetett kreativitásának. Simoni a celluloid megjelenésének köszönhetően tudott később különleges minőségű, változatos színvilágú írószereket tervezni, melyek közül sokat még manapság sem ismerünk. A celluloidot 1932-től alkalmazta a bolognai OMAS-gyár, ekkor készült a cég egyik leghíresebb darabja, az Extra.

Omas Extra töltőtoll / fountain pen

A Wahl társaság Doric modelljéhez hasonlóan az Extra teste és kupakja is nyolc-szöget formál. A kupak alja meandersáv díszítést kapott. Az olasz OMAS tolla mindazonáltal jobb minőséget képvisel, mint a Wahl-féle Doric, amelynek gyártását 1941-ben be is fejezték. A szép iránt fokozott érzékenységű tehetséges mérnök, Armando Simoni nagy lehetőséget látott a celluloidban. Ennek az anyagnak a tulajdonságai megfeleltek egy népszerű toll létrehozásához szükséges feltételeknek: könnyű, ütés- és nyomásálló, jó hőszigetelő, nem lép reakcióba a tintával, mindezek kitűnő minőséggel és páratlan színválasztékkal társulnak. 1984-ben a toll nevét Extráról Paragonra változtatták, és fekete kivitelben kezdték elgyártani.Még ugyanabban az évben piacra dobták a Paragon celluloid változatát Arco néven, amely az OMAS összes tolla közül minden bizonnyal az egyik legszebb. Nevét a gyöngyházfényű barna testen és a kupakon látható ívről kapta. Az anyag színe megkövesedett fára emlékeztet. A II. világháború után a legtöbb tollgyártó áttért a celluloidról a műanyag alkalmazására. Ennek hátterében az 1923 óta használt anyag tulajdonságai álltak: szerkezete instabil, nedvesség-szívó, és gumival érintkezve elfeketedik. Idővel kikristályosodhat, sőt esetenként akár fel is robbanhat! Egyedül az OMAS-nak sikerült stabil összetételű celluloidot kifejleszteni, amelyet ? a gyémánthoz hasonló kúpos vége és tizenkét oldalú formája után ??a tollak ékkövének" nevezett Arcóban alkalmaznak sikerrel 1932-es megjelenése óta folyamatosan. 

Az Omas honlapján (www.omas.com) ma már csak egy Shakespeare idézet látható A Velencei kalmár műből:

The quality of mercy is not strain'd.
It droppeth as the gentle rain from heaven
Upon the place beneath. It is twice blest:
It blesseth him that gives and him that takes.

A kegyelem kényszerről mit se tud;
Az, mint az ég szelíd esője, hull
Alá a földre: s kétszer áldva van,
Megáldja azt, ki ád, és azt, ki vesz.

(Fordította: Ács Zsigmond)

 
ELADÓ TOLLAK
Web Analytics