- - NÓVUM

Waterman Carene töltőtoll hegy javítása

A francia székhelyű Waterman tollak évtizedekig a magas minőségű írószerek védjegye volt. A múlt időt azért használom, mert számos esetben találkoztam a töltőtollak javítása során gyengébb minőségű modern Waterman tollakkal. Vagy a tollhegy belső részét ette meg a rozsda, vagy a fém minősége gyenge volt, könnyen görbült. Számos feliratot a Waterman cég lézerrel gravíroz, ami szintén nem tűnik igényes munkának a többi márkákhoz képest.  A Carene típus a minőségi tollak közé tartozik, bár a 18 karátos arany hegyét is lézerrel gravírozták. Ugyanakkor a gravitáció minden tollhegyre hat, azaz ha leejtik, a sérülést a legjobb minőségű tollhegy sem tudja megúszni. Így járt a képen látható tollhegy is, viszont ezt a hegyet előzőleg valaki már megpróbálta javítani, viszont a javított tollhegyet ismét meg kellett javítani, mert gyakran kihagyott. A felső kép az átvett, az alsó kép az elkészült tollhegy képe. A munka viszont nem volt egyszerű...

tollhegy javítás

A Waterman a lehető legszofisztikáltabban tervezte meg a Carene tollhegyét. Míg a klasszikus tollhegyeket egy óvatos mozdulattal ki lehet húzni, a Carene beragasztotta a hegyet a tolltestbe. A tollhegy javítása csak akkor végezhető el, ha ezt a ragasztást egy nagyon vékony és éles acéllemezzel "levakarjuk", azaz körbe kellett vágnom a tollhegy alatti ragasztást. Előtte viszont ki kellett emelnem a tintavezető részt is, ami gumírozott csipesszel volt csak lehetséges.

Az alábbi képen jól lehet látni az egyes elemeit a tollhegynek.

Waterman Carene nib repair

A hegy kiemelése után kezdhettem neki a sérült töltőtoll hegy javításának. A tollhegy másik hibája az volt, hogy az egész fémtest kb 2 milliméternyire elgörbült a leesés pillanatában, és a intavezetőhöz nem feküdt rá (akadozott a tinta) pontosan, hanem egy rés keletkezett. A kellő mértékű visszahajlítás is egy picit bonyolult feladat, ugyanis épp 2 mm visszagörbítéssel fekszik pontosan a tintavezetőre. 3 mm esetén a két tollhegy rész szétnyílik, 1 mm résbe pedig nem kúszik be a tinta. Ilyenkor megoldást jelet, ha óvatosan rázzuk a tollat (ilyenkor kitölti a tinta az űrt), de ha "kiírtuk" a tintát a résből, újra elakad az írás.

Miután a töltőtoll hegy javítása befejeződött, jöhetett az összeszerelés és a kipróbálás. Mivel a tintavezető fekete alkatrész elég méretes, a patronból jövő tinta közel egy percig futott végig a tollhegy végéig a kapillárisokon.


A hegyjavítás végeredménye a visszaragasztott heggyel:

Waterman Carene tollhegy

 

ELADÓ TOLLAK
Web Analytics