Egy elfelejtett magyar feltaláló

Az első Pelikán töltőtoll 1929-ben került a piacra. A többi, nagy töltőtollgyártókhoz képest későn indult, ezért igyekezett nagyot durrantani a töltőtoll technológiáján. Előtte a világszerte bevált pipettás megoldást alkalmazták általánosan a 20-as években, de ez a töltési mód elég időigényes volt, valamint össze is tintázta magát a toll tulajdonos. A töltőkaros megoldás is egyre elterjedtebb volt, de főleg Amerikában és Angliában.
1925 körül a pipettás megoldás és a tintazsák kiváltásán gondolkodtak a német tollgyártók. Egy olyan módszeren, mellyel a tolltest, mint tintatartály funkciója megmaradjon, de ne kelljen szétszedni minden töltéskor.

Pelikan töltőtollak

 

És akkor megjelent Kovács Tódor magyar feltaláló, aki egy tengelyre szerelt parafát használt dugattyúként a töltőtoll testbe, mint hengerbe, egy teleszkópos tengelyen keresztül. A toll végén lévő forgattyúval lehetett előre és hátra tekerni a parafát. Kovács kezdetben egy horvát gyártónak a Penkala cégnek dolgozott, de a gyár anyagilag megroggyant, így Kovács a fizetőképesebb német Günther Wagner gyártulajdonosnak adta el a szabadalmat 1927-ben. 1929-ben már robbantott is az új töltőszerkezettel a Pelikan cég. E módszer forradalmasította a töltőtoll technológiát, melyet később a Montblanc cég is kénytelen volt alkalmazni. A mai töltőtollak is ezt a szívási módszert alkalmazzák a mai napig.


Pelikan töltőtollak

 

ELADÓ TOLLAK
Web Analytics